Antena 3 CNN Actualitate Ce nu se leagă? Oficialii din Londra susţin că nu au primit probe din România în cazul de gripă porcină

Ce nu se leagă? Oficialii din Londra susţin că nu au primit probe din România în cazul de gripă porcină

Ce nu se leagă? Oficialii din Londra susţin că nu au primit probe din România în cazul de gripă porcină
27 Mai 2009   •   18:20

Apariţiei primului caz de gripă porcină în România naşte şi o mulţime de semne de întrebare, legate, în special de modul în care au acţionat autorităţile. Reporterii Antena 3 au mers pe urmele femeii declarate oficial bolnave şi au descoperit în itinerariul acesteia că regulile anunţate de Ministerul Sănătăţii de mai bine de o lună nu au fost nici pe departe respectate. Mai mult, oficialii de la laboratorul din Londra susţin că nu au primit niciun pachet din România.

Reporterii Antena 3 au aflat că femeia început să se simtă rău în cursul zilei de ieri. Pentru că avea febră şi dureri de cap, a mers la o clinică privată din Bucureşti. Medicii i-au făcut un set de analize, şi pentru că prezenta simptomele bolii, i-au recomandat să meargă la Institutul Matei Balş. Aici i s-au recoltat din nou probe, care au fost trimise la Institutul Cantacuzino.

Femeia a refuzat să fie internată, aşa că medicii au lăsat-o să plece liniştită acasă. În jurul orei 22.30, au venit rezultatele analizelor, care arătau că femeia suferea de gripă porcină. Pacienta nu mai era de mult la spital. Dar nimeni nu s-a grăbit să îi dea de urmă. A fost chemată înapoi abia dimineaţă, adică la aproape 12 ore de la confirmarea bolii.

Nici după revenire nu a stat prea mult la spital. Cel puţin oficial, ea a fost externată la ora 13.00. Ar fi plecat cu maşina personală, urmând ca medicii să o ţină sub supraveghere la domiciliu. Aşa susţine şeful Institutului Balş. Neoficial însă, surse susţin că femeia ar fi internată şi la această oră în spital.

Întreaga poveste naşte cel puţin două semne de întrebare:
De ce femeiea nu a fost internată, încă de ieri seară, deşi exista suspiciunea bolii? Explicaţia refuzului pacientului este cel puţin ciudată, în condiţiile în care bolnava prezenta clar riscul infectării altor persoane. La ce folosesc salaoanele speciale, în aceste condiţii?

Cea de-a doua întrebare este de ce a fost externată în condiţiile în care până acum nu există confirmarea bolii. Aceasta e aşteptată din Marea Britanie, numai că oficialii laboratorului londonez susţin că nici măcar nu au primit probele.

?Până acum nu am primit niciun email şi niciun pachet din partea României? a declarat prin telefon Dr. Rode Daniels, de la Institutul Naţional de Cercetări Medicale din Londra

Femeia este cetăţean american, iar Ambasada Statelor Unite a trimis un comunicat , potrivit căruia '?până în acest moment, Ambasada nu a primit nicio cerere oficială de asistenţă din partea autorităţilor de sănătate publică din România, dar suntem pregatiti pentru o colaborare in cazul in care, in urma testelor de laborator se va confirma infectia cu H1N1?

Ambasada nu a precizat însă ce înseamnă asistenţă sau posibilă colaborare.

Iar şirul semnelor de întrebare legate de gripa porcină în sine este mult mai mare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat o rezoluţie privind producerea a 4,9 miliarde doze de vaccin. Cele mai sumbre statistici arată însă că în cazul unei pandemii ar fi nevoie de maximum jumătate din această cifră.

Interesul economic e imens. Iar ca exemplu poate fi dat chiar Mexicul. După apariţia bolii, Banca Mondială şi Fondul Monetar au acordat ţării un împrumut pentru achiziţionarea de echipente medicale. Un ajutor binevenit, am putea spune. Doar că acest credit este aproape de a băga Mexicul... în faliment.

Antena 3

×
Subiecte în articol: gripa porcina probe laborator
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close