Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, noului ambasador al Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, aflat la Cotroceni pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, că pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale în mod pragmatic şi predictibil - obiectiv împărtăşit şi de ambasadorul rus - este necesară, pe lângă respectul pentru dreptul internaţional, reconstruirea încrederii, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, Iohannis a spus că România este deschisă dialogului bilateral cu Rusia, existând potenţial şi interese comune în diverse domenii, cum sunt cele ale cooperării economice sau culturale.
De asemenea, în cadrul primirii ambasadorului Coreei de Nord, şeful statului a abordat problematica stadiului relaţiilor bilaterale şi perspectivele acestora. În contextul testelor balistice recente, preşedintele Iohannis a subliniat importanţa respectării depline a dreptului internaţional şi a obligaţiilor internaţionale relevante.
"Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Chile, preşedintele României a exprimat interesul ţării noastre pentru intensificarea relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, cu accent pe schimburile comerciale, dar şi pe cooperarea în domeniul agriculturii, respectiv în alte domenii de interes comun. La rândul său, ambasadorul Republicii Chile a subliniat că pentru ţara sa relaţia cu România este o relaţie strategică în regiune, plecând de la atuurile geografice şi cele ale stabilităţii politice şi creşterii economice ale ţării noastre", precizează Administraţia Prezidenţială.
Pe de altă parte, adaugă sursa menţionată, la întâlnirea cu ambasadorul Elveţiei, Klaus Iohannis a transmis aprecierea părţii române pentru decizia autorităţilor federale de a ridica restricţiile de muncă pentru cetăţenii români, "aceasta contribuind la consolidarea relaţiilor bilaterale, mai ales din punct de vedere economic".
Totodată, au fost transmise mulţumiri pentru contribuţia financiară elveţiană în România pentru proiecte în diverse domenii şi a fost convenită necesitatea intensificării cooperării economice.
"Cu ocazia discuţiei purtate cu ambasadorul Canadei, preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit pentru participarea militarilor canadieni în cadrul măsurilor de reasigurare ale NATO pentru România, precum şi la Marea Neagră şi a invitat partea canadiană să continue această prezenţă, în contextul implementării deciziilor luate la Summitul NATO din iulie. Ambasadorul canadian a confirmat faptul că prezenţa militară canadiană în România, inclusiv prin prezenţă navală pentru exerciţii în Marea Neagră, se va menţine, în condiţiile în care se păstrează riscurile la adresa securităţii Alianţei", se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
În ceea ce priveşte problematica vizelor, şeful statului a arătat că este necesar ca acest dosar să fie rezolvat cât mai curând, într-o manieră pozitivă pentru cetăţenii români.
"Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane, preşedintele Klaus Iohannis a transmis satisfacţia părţii române faţă de tendinţa pozitivă a consolidării relaţiilor bilaterale şi a arătat interesul ţării noastre pentru dezvoltarea cooperării politice, economice şi în domeniul culturii, pornind şi de la recenta admitere a României, în iunie, ca observator în Alianţa Pacificului", precizează sursa amintită.