Limbile străine, afacerile, calculatoarele şi relaţiile internaţionale rămân în topul preferinţelor viitorilor studenţi. Mai toţi elevii spun că îşi aleg facultatea în funcţie de şansele de a lua licenţa, pentru că universităţile nu le mai oferă de ani buni perspectiva angajării după absolvire.
Universitatea Bucureşti a furat cu trei zile startul înscrierilor şi are deja 3.700 de candidaţi. Cam o treime din locurile disponibile. Cei mai mulţi au ales limbi străine, afaceri şi geografie - profilul turism.
Şi Academia de Studii Economice are mare căutare. Sunt 5.000 de locuri şi la toate facultăţile se intră cu examen. Cei care aleg ASE-ul cred că au cele mai mari şanse de angajare pe piaţa muncii. Doar teoretic, pentru că azi în România sunt disponibile doar 19 posturi pentru economişti şi consilieri financiar-bancar.
Dacă viitorii studenţi ar alege după şansele de angajare, Politehnica ar trebui să fie prima opţiune. Se caută peste 200 de ingineri în România şi câteva zeci în Spania. Peste o mie de elevi au simţit deja tendinţa.
Cei mai mulţi aleg calculatoare, electronică şi inginerie electrică.
Medicina de la Târgu Mureş este şi ea în topul preferinţelor. Chiar dacă e scumpă, elevii spun că merită. În străinătate salariile în medicină sunt de trei ori mai mari decât la noi.
Şi în acest an, la Academia Militară şi cea de Poliţie sunt câte 3 candidaţi pe loc. Piaţa are nevoie de poliţişti, însă, pe vreme de criză, locurile sunt blocate.
Observator