Antena 3 CNN Actualitate "Ce este roxadustat" - în topul căutărilor făcute de români pe Google în 2022

"Ce este roxadustat" - în topul căutărilor făcute de români pe Google în 2022

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:54 08 Dec 2022 Modificat la 10:02 08 Dec 2022
roxadustat cautari google
"Ce este roxadustat" - în topul căutărilor făcute de români pe Google în 2022 Sursa foto: Hepta / Zuma Press / Rob Prange/pixabay.com

Pe următorul loc în topul căutărilor Google din 2022 din secţiunea "Ce este?", a fost întrebarea "Ce este legea marțială", urmată de "Ce este SWIFT".

În top 10 căutări Google din secţiunea "Ce este?", au urmat întrebări despre NATO, Schengen, NFT sau Halloween.

Au urmat în top cele mai caăutate întrebări Google pe 2023, "Ce este ROBOR", "Ce este Salmonella" sau "Metaverse ce este".

Citeşte şiSimona Halep, acuzată oficial de dopaj. Un acord de recunoaştere i-ar reduce suspendarea

Cel mai mult românii însă au fost curioşi să afle ce este roxadustat, substanţa care a fost găsită în corpul Simonei Halep, veste care a venit ca un şoc pentru fanii săi.

Au apărut apoi speculații că oamenii din stafful Simonei Halep i-ar fi dat un medicament / supliment care ar fi conținut roxadustat, fără ca sportiva să cunoască acest lucru. 

"Ce este... ?", top căutări Google în 2022

1. Roxadustat ce este

2. Ce este legea marţială

3. Ce este Swift

4. Ce este NATO

5. Ce este Schengen

6. Ce este NFT

7. Ce este Halloween

8. Ce este ROBOR

9. Ce este Salmonella

10. Metaverse ce este

Ce este Roxadustat

Farmacista Beatrice Speteanu a explicat la ce ajută substanța Roxadustat şi spune că aceasta nu se găsește în România.

"Roxadustat e o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile. Deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului. 

E un medicament care, în mod normal, în Europa e autorizat. Dar în România nu se găseşte.

Stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. 

La noi, în ţară, există eritropoietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort.

Dopingul este de mai multe feluri. Există un doping care merge la nivel cerebral – vorbim de banalele pseudoefedrine, că a fost un caz cu gimnasta noastră care a luat Nurofen răceală şi gripă, care conţinea pseudoefedrină, care dă o stimulare la nivel cerebral, la propriu, energie -  există substanţe care produc la nivel celular o creştere de celule roşii care produc mai multă anduranţă, o rezistenţă la efort şi la durere", a explicat Beatrice Speteanu pentru news.ro.

Roxadustat, vândut sub marca Evrenzo, este un medicament anti-anemie. Roxadustat este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. Substanța a fost Introdus pe lista WADA (World Anti-Doping Agency) în 2011.

×
x close