Antena 3 CNN Actualitate Ce conține de fapt Articolul 50. Toți oficialii britanici se feresc să-l invoce după BREXIT

Ce conține de fapt Articolul 50. Toți oficialii britanici se feresc să-l invoce după BREXIT

1 minute de citit Publicat la 16:15 27 Iun 2016 Modificat la 16:15 27 Iun 2016
westminster-1176318_960_720.jpg
Foto: pixabay.com

Tratatul de la Lisabona a dobândit caracter de lege abia în decembrie 2009, la opt ani după ce liderii europeni au demarat procesul prin care Uniunea Europeană ”devenea mai democratică, mai transparentă și mai eficientă”, scrie BBC.

Este un acord semnat de șefii de stat și de guvern ai țărilor care fac parte din UE.

Articolul 50 este parte din Tratatul de la Lisabona și constă într-un plan de bază în cinci puncte pe care trebuie să îl urmeze orice țară care vrea să părăsească Uniunea Europeană.

Activarea Articolului 50 să startul unei perioade ”de acomodare” de doi ani, după care Londra s-ar putea desprinde de Bruxelles.

Odată ce Marea Britanie spune oficial că se retrage din UE, în temeiul articolului 50, aceasta ”nu mai participă la dezbaterile Consiliului European sau la deciziile cu privire la acesta”, spune regula.

După BREXIT, oficialii britanici au anunțat că nu vor invoca Articolul 50 până când nu vor avea loc negocieri cu UE, care ar putea dura ani.

Britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, la finalul unui referendum istoric care a făcut deja să se simtă primele sale efecte asupra pieţelor bancare.

17.410.742 de britanici au votat pentru BREXIT

MAREA BRITANIE, UN PRECEDENT. ALTE ȚĂRI EUROPENE cer REFERENDUM

"Vrem să ne controlăm singuri ţara, banii noştri, frontierele noastre şi politica noastră privind imigraţia", a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta). (Olanda).

"Libertatea popoarelor câştigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit. Acum este rândul nostru #Brexit #Frexit ", a postat pe Twitter vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot. (FRANȚA)

×
TOP articole
x close