Antena 3 CNN Actualitate Ce compensații trebuie să primească angajații care lucrează de Rusalii. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu se conformează

Ce compensații trebuie să primească angajații care lucrează de Rusalii. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu se conformează

Ce compensații trebuie să primească angajații care lucrează de Rusalii. Amenzi de până la 10.000 de lei pentru angajatorii care nu se conformează
Compensații angajați care lucrează de Rusalii. Sursă foto: Getty Images / CreativaImages
de Laura Dinu    |    24 Iun 2024   •   11:00

Românii care sunt nevoiți să lucreze de Rusalii trebuie să primească, în schimb, compensații legale. 

În luna iunie, pe lângă Ziua Copilului, românii sărbătoresc Rusaliile ortodoxe. Iar, cu această ocazie, românii beneficiază de zile libere legală. 

Anul acesta, cele două zile de Rusalii pică în zilele de 23 și 24 iunie, ambele fiind stabilite de Codul Muncii ca zile libere.

Totuși, așa cum se-ntâmplă și în cazul Paștelui, prima și a doua zi a Rusaliilor pică întotdeauna duminica și lunea. Asta înseamnă că din cele două zile de sărbătoare - 23 și 24 iunie - doar a doua zi de Rusalii va fi liberă pentru cei ce muncesc, în mod obișnuit, de luni până vineri, scrie avocatnet.ro.

Există însă și categorii de angajați care lucrează în domenii care nu își pot opri activitatea, astfel încât aceștia sunt nevoiți să se prezinte la muncă inclusiv în zilele libere legale. 

Concret, vorbim aici despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Ei bine, în cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea acestora cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

În cazul în care nu acordă liberele legale salariaților, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

×
Subiecte în articol: Rusalii zile libere
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Haos pe Aeroportul Otopeni: Sunt întârzieri la mai multe curse
x close