Toamna aceasta pe rafturile magazinelor vom avea parte de scumpiri și de multe produse din import. Seceta a pârjolit în acest an peste 2 milioane de hectare, în principal cultura de porumb a fost afectată, iar producția va fi cu 30% mai mică faţă de anul trecut.
În plus, efectele secetei se vor vedea la raft, în prețul produselor de bază.
Deja producătorii de pui au anunțat că din toamnă, caserola de carne va fi cu 5% mai scumpă, pentru că din cauza secetei au ajuns să plătească mult pe furaje.
Și făina de mălai, dar și uleiul ar urma să se scumpească din cauza secetei. Specialiștii din domeniu se așteaptă ca uleiul să aibă o majorare la raft de până în 10% în perioada următoare.
Și cartofii au fost afectați de secetă, iar anul acesta producția internă este cu 40% mai mică faţă de anul trecut, lucru care va aduce o scumpire de 20% la tarabă la cartofii românești.
Probleme sunt și în Germania, Olanda și Belgia, iar cei din domeniu se așteptă ca și cartofii din import să fie mai scumpi cu 30% din toamnă.
Un alt efect al agriculturii se observă și în sectoarele de animale, acolo unde pesta a pus industriile rând pe rând la pământ, fie că vorbim de pesta porcina sau de gripa aviară.
Dacă în urmă cu 10 ani, 70% din carnea de porc vândută în magazine era din producție proprie, acum doar 10% mai producem, restul o aducem din import. Nici la pui nu stăm bine, mai ales după gripa aviară.
Aducem și multe legume și fructe din Olanda, Turcia sau Egipt. Doar în primele 6 luni ale acestui an, România a cumpărat mâncare de la alții în valoare de 5 miliarde de euro, o cantitate aproape dublă față de primele 3 luni ale acestui an.