Antena 3 CNN Actualitate Ce a declarat Liviu Dragnea la ieşirea din ICCJ

Ce a declarat Liviu Dragnea la ieşirea din ICCJ

2 minute de citit Publicat la 12:34 28 Sep 2015 Modificat la 12:34 28 Sep 2015
ddddddd.jpg
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la ieşirea de la ICCJ, că va face declaraţii legate în cazul dosarului său doar în faţa Completului de cinci judecători, precizând că instanţa va lua o decizie în cauză independent de ce se spune în presă.

Liviu Dragnea a fost prezent, luni, la primul termen al apelului din dosarul "Fraude la referendum", discuţiile fiind amânate până în 23 noiembrie de Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

"Voi spune părerea mea doar în faţa instanţei. În primul rând, respectul faţă de justiţie este să vorbeşti în faţa judecătorului. Poate greşesc sau nu, dar eu aşa cred. În faţa completului voi spune şi părerea despre ce a spus DNA, şi alte lucruri", a arătat Dragnea.

Întrebat dacă va cere reaudierea unor martori sau audierea unor martori noi, dar şi dacă va prezenta probe suplimentare, Dragnea a răspuns: "Nu comentez şi nu o să spun lucruri din dosar aici. Ceea ce voi avea de spus, şi eu şi avocatul, vom spune numai în faţa instanţei".

Întrebat dacă îşi dă demisia dacă rămâne cu condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, Dragnea a spus: "Declaraţiile politice le fac la Parlament, nu aici. Cu toate presiunile dumneavoastră, eu cred că instanţa va decide independent de ce se spune la presă".

Întrebat cum vede o iniţiativă legislativă care se discută luni în Comisia juridică, care prevede modificarea legii privind organizarea ICCJ şi vizează, între altele, desfiinţarea Completului de cinci judecători, Dragnea a arătat că nu comentează astfel de subiecte în curtea instanţei supreme şi că răspunde la întrebări politice în Parlament.

"Orice declaraţie politică nu voi face în această curte, suntem totuşi la a supremă de Justiţie şi este suficient loc la Parlament sau în alte locuri să discutăm ... Mă puteţi întreba la Parlament şi vă răspund cu toată sinceritatea, aţi văzut că nu fug de presă", a arătat Dragnea.

Judecarea apelului în dosarul "Fraude la referendum" trebuia să înceapă luni, însă mulţi dintre inculpaţi au solicitat instanţei să stabilească un nou termen, fie pentru pregătirea apărării, fie pentru a-şi putea angaja apărători, unii fiind reprezentaţi la primul termen de avocaţi din oficiu.

Instanţa le-a cerut inculpaţilor să spună dacă doresc să dea o o nouă declaraţie în faza de apel. Liviu Dragnea şi unii dintre inculpaţi au arătat că vor să dea o nouă declaraţie, aceştia urmând să fie audiaţi la termenele viitoare.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezent la şedinţa de judecată a fost de acord cu cererea de amânare.

Instanţa a admis cererea şi a stabilit noul termen de judecată în 23 noiembrie. Completul de judecată a precizat că a dat un termen atât de lung pentru ca toţi cei judecaţi în acest dosar să aibă timp să îşi angajeze apărători, care să studieze amănunţit dosarul, să depună cereri şi excepţii prealabile sau probatoriul pe baza căruia urmează să îşi formuleze apărarea în faza apelului.

Preşedinele ICCJ, Livia Stanciu, este preşedintele completului de judecată, din care mai fac parte Angela Dragne, Luciana Mera, Luminiţa Zglindea şi Maria Francisca Vasile.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat în 15 mai, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

 

 

×
x close