Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, marţi, contestaţia preşedintelui PNL Klaus Iohannis privind modificările făcute de Guvern la legea alegerilor prezidenţiale.
Potrivit unor surse oficiale, ordonanţa privind alegerile prezidenţiale este constituţională în integralitate.
Liberalii anunţau pe 21 august că le-a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele partidului, Klaus Iohannis, privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale. Liberalii precizau că, din punctul lor de vedere, "există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală".
La începutul lunii iunie, Klaus Iohannis, în numele PNL, a dat în judecată Guvernul solicitând anularea Ordonanţei de urgenţă 45 din 2014, care modifică legislaţia privind organizarea alegerilor prezidenţiale, arătând că aceste modificări ar duce la o fraudă electorală masivă, favorizând votul multiplu.
"Nu poate Guvernul, cu un candidat la preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale şi-ar crea un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepţia de neconstituţionalitate şi credem că instanţa va trimite la Curtea Constituţională ordonanţa, de unde vom avea un răspuns tranşant", spunea atunci Iohannis.
El susţinea că, dacă rămâne aşa ordonanţa, se creează premisa unei fraude electorale masive, favorizându-se votul multiplu.
Iohannis spunea că Guvernul schimbă în această ordonanţă un articol din lege, introducând posibilitatea de a se vota oriunde în ţară, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, ceea ce încurajează votul multiplu.