Curtea Constituţională a României (CCR) a decis vineri că este constituţională legea privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, după ce a respins sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.
Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, care a precizat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
”Ne-am pronunţat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu îşi găsesc un temei constituţional care să ne justifice admiterea sesizării. (...) Chestiunea asta nu e atributul CCR, să stabilească ce taxe sunt valabile şi ce taxe nu sunt valabile. Am avut în vedere şi faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgenţă, ceea ce justifica într-un fel Parlamentul să scurteze nişte termene şi să treacă peste nişte termene. În ceea ce priveşte criticile cu privire la faptul că nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar dacă nu a venit. Raporturile dintre Parlament şi Guvern sunt dictate de nişte principii constituţionale, potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare şi, într-un fel, Guvernul se află sub control parlamentar”, a declarat Valer Dorneanu.
Legea fusese contestată de preşedintele Iohannis care a susţinut că eliminarea lor ar putea afecta supravieţuirea unor instituţii publice şi ar avea un impact prea mare asupra bugetului.
Preşedintele Klaus Iohannis a contestat legea la CCR, în urmă cu o lună de zile
Şeful statului sublinia, în sesizarea transmisă CCR, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de către persoanele fizice şi juridice pentru anumite servicii prestate de autorităţi şi instituţii publice, însă arată că prin conţinutul său normativ, precum şi din analiza modului în care a fost adoptată încalcă normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, la raporturile Parlamentului cu Guvernul, la rolul Executivului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.
Iohannis mai arată că unele dintre taxele propuse la eliminare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituţii şi servicii publice autonome. El precizează că Parlamentul nu a consultat Guvernul în cazul acestui act normativ şi nu a identificat în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii.
Iohannis susține că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.