"Cuantumul pensiei, stabilit potrivit principiului contributivităţii, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar", se arată în motivarea deciziei pronunţate vineri de către Curtea Constituţională, referitoare la neconstituţionalitatea Articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Judecătorii susţin că, "prin sumele plătite sub forma contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, persoana în cauză, practic, şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii".
"Astfel, contributivitatea, ca principiu, este de esenţa dreptului la pensie, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei rezultat în urma aplicării acestui principiu afectează substanţa dreptului la pensie", se mai arată în motivarea CCR.
Dreptul la pensie nu poate fi afectat de proasta gestionare a bugetului
În motivarea Curţii se mai precizează că "dificultăţile bugetului asigurărilor sociale de stat nu pot fi opuse dreptului la pensie în sensul diminuării, chiar şi temporare, a cuantumului pensiei, dreptul constituţional la pensie neputând fi afectat de proasta gestionare a bugetului respectiv de către stat".
"În consecinţă, având în vedere gradul ridicat de protecţie oferit prin Constituţie acestui drept, pentru motivele sus arătate, reducerea cuantumului pensiei contributive, indiferent de procent şi indiferent de perioadă, nu poate fi realizată. Rezultă că art.53 din Constituţie nu poate fi invocat ca temei pentru restrângerea exerciţiului dreptului la pensie", mai precizează documentul.
Eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor contravine principiului independenţei justiţiei
Cât priveşte Articolul 1, litera "c" din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, de asemenea declarat neconstituţional de către CCR, judecătorii susţin că "statutul constituţional al magistraţilor - statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art.1 alin.(3) din Legea fundamentală".
"Aşadar, obiecţia de neconstituţionalitate a legii criticate, raportată la principiul independenţei justiţiei este întemeiată şi, prin urmare, Curtea constată că dispoziţiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor - prin care se elimină ?pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale? ? sunt neconstituţionale", se mai arată în motivarea Curţii Constituţionale.
Antena3.ro