Comisia de la Veneţia e emis un raport referitor la dreptul de vot al cetăţenilor unei ţări aflaţi în afara graniţelor, adoptat în sesiunea plenară pe data de 18 iunie 2011. În acest raport, Comisia concluzionează că problematica este foarte complexă şi ţine de dreptul suveran al statelor membre UE să tranşeze chestiunea, putând chiar interzice votul nerezidenţilor în ţară la data votului, scrie
Jurnalul Naţional.
Comisia de la Veneţia recomandă chiar şi unele "restricţii formale" care pot fi impuse cetăţenilor din afara graniţelor. Aceste restricţii au scopul de a exclude persoanele care nu menţin legăturile cu ţara de origine şi care nu ar vota.
Restricţiile constau într-o operaţiune de înregistrare a votului pe o listă deschisă, la reprezentanţele diplomatice. Astfel, cetăţenii şi-ar putea afirma intenţia de a vota. Fără această intenţie, persoanele pot fi excluse din listele electorale şi nu sunt luate în calcul la constituirea unui cvorum eventual impus de lege.
În acest Raport, România este pomenită ca fiind singurul stat din UE care nu solicită nici o formă de înregistrare sau de evaluare a numărului cetăţenilor din străinătate. Nici un alt stat european nu înregistrează apriori, în listele permanente, un număr nedefinit de cetăţeni, aflaţi în străinătate.
Vezi aici raportul emis de Comisia de la Veneţia.