Antena 3 CNN Actualitate CCR îi dă dreptate preşedintelui Klaus Iohannis. Primarii condamnați cu suspendare trebuie să își piardă mandatele

CCR îi dă dreptate preşedintelui Klaus Iohannis. Primarii condamnați cu suspendare trebuie să își piardă mandatele

2 minute de citit Publicat la 12:33 06 Iul 2016 Modificat la 12:33 06 Iul 2016
iohannis fbb.jpg
Foto: Klaus Iohanni.Facebook

Curtea Constituţională a României a admis, în unanimitate, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind neconstituţionalitatea legii referitoare la statutul aleşilor locali.

Astfel, primarii condamnați cu suspendare trebuie să își piardă mandatele, au decis magistrații.

"O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea preşedintelui cu privire la Legea 393 pe care am declarat-o în totalitate neconstituţională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu şi că soluţia pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea, responsabilitatea funcţiei de ales local", a declarat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

În data de 22 iunie, Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, care prevede că cei care au fost condamnaţi cu suspendare pentru fapte de corupţie nu îşi pierd mandatul.

În sesizarea semnată pe Klaus Iohannis și publicată pe site-ul Administrației prezidențiale, se arată că: ”Noua opțiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real și vine în contradicție cu valorile sociale ocrotite prin lege. În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală și cu privire la care instanța a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcțiilor și demnităților publice în coordonatele statului de drept”.

De asemenea, Klaus Iohannis mai susţine că legea aduce atingere luptei anticorupţie.

"Diminuarea prin lege a standardelor de integritate şi de luptă împotriva corupţiei, în sensul că încetarea mandatului de ales local intervine doar în cazul condamnării definitive pentru infracţiunile de dare şi luare de mită, iar nu şi în cazul altor fapte de corupţie prevăzute în Codul penal şi în alte legi speciale, este de natură să afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum şi angajamentele internaţionale asumate de România. Se încalcă, în consecinţă art. 11 coroborat cu art. 1 alin. (3) din Constituţie", se mai menţioneză în sesizare.

La începutul lunii iunie, Senatul a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la această lege, menţinând astfel varianta iniţială potrivit căreia aleşii condamnaţi cu suspendare nu îşi pierd mandatul.

Lege: Aleșii condamnați nu își pierd mandatul

Legea propune încetarea de drept a mandatului de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al CJ să se producă doar în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare pentru sancţiunile de dare de mită şi luare de mită încetarea de drept a mandatului să se producă în cazurile de hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Astfel, încetarea mandatului nu se aplică în cazul condamnărilor cu suspendare.

În cererea de reexaminare, preşedintele precizează că exercitarea funcţiilor de primar, consilier sau preşedinte al CJ de către o persoană condamnată penal, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, cu suspendare plasează sub semnul vulnerabilităţii exercitarea mandatului de ales local.

×
x close