Victimele greşelilor medicale vor găsi dreptatea mai repede. Gata cu procesele care durează ani în şir. De acum, cazurile de malpraxis vor fi judecate în afara tribunalului, iar la final, se vor stabili despăgubiri. Ele vor fi plătite de firma la care doctorul vinovat are asigurare.
Cel mai răsunător proces de malpraxis din România a fost al doctorului Ciomu. Dar abia după trei ani a venit şi sentinţa. Acum, odată cu schimbarea legii, pacientul va primi din partea asiguratorului o ofertă care să acopere prejudiciul. Aşa se întâmplă în mai toate statele europene.
Totul se va desfăşura în cadrul comisiilor de malpraxis de la Direcţiile de Sănătate Publică. Dacă victima acceptă oferta, se încheie un contract, iar banii se acordă pe baza unor criterii de stabilire a valorii prejudiciului. Şi, de-a lungul anilor s-au avansat şi sume. 250.000 de euro pentru ochiul drept sau 125.000 de euro pentru ochiul stâng. Dacă victima e neumlţumită, se ajunge la un mediator.
În ţările Uniunii Europene în care se aplică aceste prevederi extrajudiciare, 97% din cazuri au fost rezolvate rapid, pe cale amiabilă şi doar 3% au ajuns în justiţie, spune dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Anul trecut, în toată ţara au fost 400 de plângeri la adresa medicilor. Colegiul dă doar sancţiuni disciplinare, de la mustrare până la interdicţia de a mai profesa. Pentru despăgubiri materiale şi morale, pacienţii erau nevoiţi să meargă în instanţă.
Observator