Cazul învăţătoarei Adela Achim, de la Şcoala Gimnazială "Radu Selejan" numărul 21 din municipiul Sibiu, care lipseşte de 76 de zile, fiind în mai multe concedii medicale, cu boli diferite, nu este singurul şi se poate întâlni la orice şcoală din România, singura soluţie pentru această problemă fiind schimbarea legii, conform şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu, profesorul Alexandru Dumbravă.
Cazul învățătoarei care lipsește de 76 de zile de la ore nu este singurul
"Situaţia la Şcoala 21 este o situaţie care, în principiu, se poate întâlni la orice şcoală din România. În mod normal, atunci când un dascăl intră în concediu medical, primele cinci zile, el este înlocuit colegial de alţi colegi. (...) Atunci când o astfel de situaţie se întâmplă la învăţători în special, lucrurile devin mai grave pentru că învăţătorul respectiv are ore toată ziua cu copiii respectivi şi este greu să găseşti alt învăţător disponibil în şcoală, printre colegi, care să stea toată ziua cu copiii respectivi", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), profesorul Alexandru Dumbravă.
Citește și: Poliția a început o anchetă în cazul învățătoarei din Sibiu. Un medic din Argeș este vizat de anchetă!
Potrivit sursei citate, cazul învăţătoarei, care lipseşte de 76 de zile de la ore, nu este singurul.
"Sunt cazuri destul de puţine, care se rezolvă la nivel local", a spus Alexandru Dumbravă.
Conform şefului IŞJ Sibiu, învăţătoarea în cauză face acest lucru de mai mulţi ani.
"Cazul doamnei este un caz mai special, care a început cu mulţi ani în urmă. Cred că la dumneaei este de vreo şase ani situaţia, numai că anul acesta lucrurile au degenerat", a mai precizat Alexandru Dumbravă.
Șeful IȘJ dă vina pe legislație
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), profesorul Alexandru Dumbravă, a menţionat că a discutat cu parlamentari din Sibiu şi le-a propus să schimbe legea, în aşa fel încât, dacă un învăţător lipseşte cinci zile de la ore, şcoala să poată plăti pe învăţătorul care îi ţine locul, de obicei fiind vorba despre un pensionar.
"În situaţii de genul acesta, lucrurile trebuie să se schimbe de la nivel legislativ, pentru că nu poţi să suplineşti la nesfârşit. Dacă omul are o singură boală, (...) nu schimbi diagnosticul de la o săptămână la alta, din a şasea zi, omul intră în continuitate în concediu şi atunci este OK, poţi să plăteşti pe altcineva care să vină şi să-i ţină orele. În situaţia în care găseşti pe acel altcineva. (...) Pentru a încerca pe viitor să evităm astfel de situaţii, am şi înaintat o propunere pentru schimbarea legislaţiei, astfel încât, în mod special pentru învăţământ, să nu mai apară intervalul acesta de cinci zile în care să nu poţi plăti pe altcineva, când un om îşi ia concediu iniţial", a explicat Alexandru Dumbravă.
Elevii stau la clasă cu directoarea școlii, cu profesori chemați de acasă, ba chiar și cu femeia de serviciu
Potrivit sursei citate, ar trebui ca fiecare inspectorat şcolar judeţean din ţară să aibă "un grup de profesori rezervişti", care să poată fi chemaţi de acasă, la nevoie, să ţină orele unui coleg care se îmbolnăveşte. Dumbravă susţine că astfel de "grupuri de profesori rezervişti" există în Franţa şi Marea Britanie. Aceşti "profesori rezervişti" ar putea proveni din rândul celor care s-au pensionat.
De la începutul anului şcolar şi până în prezent, cei 21 de elevi au fost supravegheaţi la ore de către directoarea şcolii, învăţători aduşi de acasă, eleve aflate în practică la Colegiul Naţional "Pedagogic" şi femeia de serviciu, conform şefului IŞJ Sibiu, Alexandru Dumbravă.
Întrebat dacă o poate suspenda pe învăţătoarea care lipseşte de 76 de zile din motive medicale, şeful IŞJ Sibiu a spus: "Nu".
Potrivit şefului IŞJ Sibiu, "unul dintre medicii care îi acordau concedii medicale, din judeţul Argeş, nu din judeţul Sibiu, a fost amendat de către Casa de Sănătate, pentru că depăşise numărul maxim de zile de concedii iniţiale pe care i le poate da".