Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că, în opinia lui, Tiberiu Niţu, propus procuror general, a înţeles eşecul din toamna lui 2012, când nu a fost avizat favorabil de CSM pentru ocuparea acestei funcţii, şi şi-a îmbunătăţit proiectul de management şi discursul public, la "reexaminare", informează
Mediafax.
Toţi cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT au primit, joi, aviz pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM. Întrebat de jurnalişti cum a reuşit Tiberiu Niţu, propus pentru a doua oară în funcţia de procuror general al României, să convingă de această Secţia pentru procurori a CSM, Cazanciuc a răspuns că "acum a fost prezentată o echipă" şi că el crede că Niţu a învăţat din eşecul din toamnă.
"Cred că sunt două lucruri importante. Acum a fost prezentată o echipă. Cea mai mare parte a membrilor CSM au văzut această echipă cu bune şi cu unele lucruri, poate, mai puţin bune. Ne putem gândi la un examen în facultate, dacă vreţi, când un student poate să pice un examen, după care acelaşi student, când vine într-o reexaminare, în faţa aceloraşi examinatori, cu aceeaşi materie...Cred că domnul Niţu a înţeles destul de bine, să spunem, eşecul din toamnă şi şi-a îmbunătăţit proiectul managerial, şi-a îmbunătăţit discursul public. Cred că a învăţat din acest lucru şi cred că Tiberiu Niţu poate să performeze în fruntea acestei echipe", a spus ministrul Justiţiei.
În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a dat aviz negativ candidaturii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al României, pe motiv că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public.
Ministrul Justiţiei a mai apreciat, la finalul celor două zile în care candidaţii au fost intervievaţi de către Secţia pentru procurori a CSM, că aceştia "au reuşit să demonstreze că sunt echipa de care Ministerul Public are nevoie".
Ministrul a mulţumit totodată procurorilor din CSM pentru votul de încredere acordat, adăugând că "este un vot care îi obligă atât pe cei şase, cât şi pe ministrul Justiţiei".