Caz incredibil de retrocedare în Capitală. Mai mulţi bucureşteni au fost făcuţi proprietari chiar pe terenul pe care se află şi o gură de metrou.
În zona Apărătorii Patriei, fostul primar al sectorului 4 a restituit peste 10 hectare de teren. Actul, emis în anul 1998, în timpul mandatului lui Marin Luţu, a lăsat zeci de proprietari fără case.
Alţii se luptă încă de atunci în instanţă pentru a-şi recăpăta bunurile.
Terenul pe care se află gura de metrou din zona Apărătorii Patriei, dar şi alte 80.000 de metri pătraţi din zonă au fost retrocedate printr-un act emis acum 17 ani. În total, peste 10 hectare de teren din sectorul 4 au devenit peste noapte din terenuri pe care se aflau construcţii, "în pământ bun de arat", cum scrie în titlul de proprietate.
Pe majoritatea terenurilor, existau deja alţi proprietari. Unii dintre ei aveau acte emise de către autorităţi chiar şi cu 20 de ani înainte. Membrii comisiei de fond funciar de la acea vreme din Primăria sectorului 4 au semnat actul fără ca măcar să meargă la faţa locului pentru a verifica ce se află pe teren. Iar primarul Marin Luţu a semnat... ca primarul.
Păgubiţii se judecă acum pentru a-şi recăpăta drepturile şi bunurile de care nu s-au mai putut folosi aproape 20 de ani. Staţia de metrou a rămas, totuşi, în picioare.
Din 1998 şi până acum, cel care a fost pus în posesie nu a emis nicio pretenţie asupra terenului din zona Apărătorii Patriei. Ar putea veni, însă, oricând să pună lacătul pe gura de metrou.
Metrorex spune că nici nu s-ar fi putut atinge de gura de metrou, pentru că în acte aceasta le aparţine. Contactaţi de Antena3, reprezentanţii celor puşi în posesie de titlul emis acum 17 ani nu au răspuns solicitărilor.