Scandalul public generat de scrisoarea deschisă înaintată de mai multe organizaţii nonguvernamentale către Comisia Europeană şi mai multe instituţii ale statului din România, pe marginea proiectului „SII Analytics”, pentru care Serviciul Român de Informaţii a câştigat o finanţare de 25 de milioane de euro, dezvăluie doar o etapă intermediară a unui plan pus la punct încă de acum trei ani, referitor la măsurile de monitorizare a tuturor operaţiunilor derulate de persoanele fizice pe teritoriul naţional, scriu jurnaliștii de la Jurnalul.ro.
În prezent, se află în dezbatere publică proiectul de lege iniţiat de Guvernul României privind securitatea cibernetică, proiect legislativ în care SRI va avea rolul de coordonator al Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică. În acest sens, odată integrate aceste proiecte, absolut orice utilizare a spaţiului virtual va fi monitorizată din punct de vedere al ameninţărilor privind securitatea naţională.
Comisia Europeană a aprobat finanţarea cu 25 de milioane de euro a proiectului SRI intitulat „SII Analytics”, considerat de APADOR-CH şi de alte ONG-uri drept un atentat la adresa drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Asta în condiţiile în care Legea 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal a fost analizată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, stabilind că nicio instituţie publică nu poate oferi datele colectate unei alte instituţii fără a avea consimţământul sau fără a înştiinţa persoana vizată.
Continuarea pe Jurnalul Național