Venitul minim de incluziune (VMI), în cuantum de 500 de lei lunar, înlocuiește și include precedentele venituri garantate. Acest nou venit garantat poate fi solicitat de cei care sunt eligibili pentru venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru sprijinirea familiei (ASF).
Venitul minim de incluziune intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024, iar cererile pentru accesarea VMI trebuie depuse până pe 31 decembrie 2023.
”VMI reprezintă un beneficiu complex, incluzând două componente esențiale: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familia cu copii.
Acest sistem oferă o abordare mai cuprinzătoare și adaptată nevoilor variate ale beneficiarilor”, potrivit ministrului Muncii.
Pentru a accesa VMI, solicitanții trebuie să depună o singură cerere care să cuprindă ambele componente ale venitului minim de incluziune.
Evaluarea drepturilor se va face în funcție de veniturile și structura familiei.
Actele care sunt necesare pentru solicitarea venitului minim de incluziune sunt următoarele:
- Cerere (formular standard)
- Declarație pe propria răspundere
- Angajament de plată (pentru situațiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit)
- Actul de identitate al solicitantului și al membrilor familiei
- Adeverințe de venit pentru toate sursele de venit
- Certificat de naștere pentru fiecare copil
- Certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei
- Dovada școlarizării pentru copiii cu vârsta între 3 – 16 ani
- Alte documente specifice situației solicitantului și familiei acestuia (ex.: adopție, plasament, tutela/curatelă, soți sau soție declarați dispăruți, arestați preventive sau care execute pedepse privative de libertate etc.)
Depunerea cererii și a documentelor suport se poate face fie fizic, fie electronic la Serviciul Public de Asistență Socială de la nivelul administrației locale, în cadrul primăriei comunei, orașului, municipiului sau sectorului Municipiului București în care beneficiarii au domiciliul sau reședința.
Cererea trebuie depusă până pe 31 decembrie 2023
În funcție de venitul realizat de familie sau persoana singură, de componența familiei, de calitatea de persoană vârstnică sau participarea la educație, se acordă unul sau ambele ajutoare financiare care alcătuiesc VMI.
Venitul minim de incluziune se acordă persoanelor singure sau familiilor care obțin un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru cele două componente ale VMI:
- Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei, respectiv 400 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 ani.
- Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei sau persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii.
Citește și: Cum se acordă cardul pentru alimente în 2024: Românii care primesc ajutor de la stat
Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obțin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.
De reținut este faptul că persoanele apte de muncă care beneficiază de venit minim de incluziune au obligația să presteze acțiuni sau lucrări de interes local lunar și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.