Anul acesta avem potrivit legii 13 zile libere. Numai că 5 dintre ele pică în weekend. Vestea bună este că, dintre cele 8 zile rămase libere de la stat, câteva vin în prelungirea sfârşitului de săptămână, aşa că vom avea practic câteva minivacanţe.
Deja 3 zile libere - 1,2 şi 24 ianuarie au trecut. Vin liberele de Paşte: 12 aprilie, care e însă într-o zi de duminică şi 13 aprilie. De 1 mai, adică într-o zi de vineri e iar liber.
Vin apoi liberele de Rusalii: 31 mai - duminică şi 1 iunie, care vine într-o zi de luni. Următorul liber e de Adormirea Maicii Domnului 15 august, dar cade într-o sâmbătă.
Apoi, de Sfântul Apostol Andrei, pe 30 noiembrie, iar e zi nelucrătoare. De Ziua Naţională a României, 1 decembrie, care e într-o zi de marţi, e liber iar. Şi vin apoi liberele de Crăciun. Unul dintre ele, 26 decembrie, e într-o sâmbătă. Faţă de calendarul zilelor libere din 2014, anul 2015 are o zi liberă în minus, căci 26 decembrie pică într-o zi de weekend.
În plus, toţi cei care aparţin unor culte legale altele decât cele creştine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale. Dacă nu acordă zilele libere legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5000 şi 10.000 de lei. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariaţii beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
În ceea ce priveşte numărul zilelor libere din Europa, ţara noastră nu este tocmai fruntaşă. România are printre cele mai puţine zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe.