Cătălin Hideg, patron al companiei Sanimed International, a fost condamnat în primă instanță la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro, fiind chiar primul caz investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.
În aprilie el a dezvăluit public că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță. Astăzi, dezvăluirile sale au dat primele roade, temutul fost şef al SRI fiind adus la DNA.
În timp ce Coldea încă se afla la audieri, Cătălin Hideg a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre cum funcţionează statul paralel şi prejudiciile imense aduse ţării.
El a detaliat cum a decurs operaţiunea prin care i s-a cerut 600.000 de euro pentru a scăpa de dosarul penal, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, pe post de onorariu.
În schimbul banilor urma să i se garanteze că va obţine o condamnare cu suspendare.
"În doi ani de zile, cât am stat în control judiciar în România, cred că au venit peste 100 de persoane care mi-au spus că numai domnul Coldea îmi poate rezolva problema", a declarat Hideg, care chiar joi a avut o primă înfăţişare la Curtea de Apel în dosarul unde are o condamnare de patru ani în primă instanţă.
Hideg a dezvăluit şi mecanismul de acţiune:
"În momentul în care am încheiat contractul cu dânșii, au spus că în mod normal, dacă lucrurile decurg bine, dacă judecătorul de la Tribunal, la fond, care a fost studentul domnului Trăilă, va da o rezoluție pozitivă, la Curtea de Apel, va fi mai simplu și că vom scădea acești ani cu voioșie".
Cătălin Hideg a arătat şi cine a compus lanţul infracţional.
"Dan Tocaci a vorbit cu Bogdan Neidoni, Bogdan Neidoni cu domnul Coldea, domnul Coldea, a vorbit cu domnul Dumbravă. Dumbravă m-a primit la birou pentru a discuta despre această situație, mi-a explicat care sunt condițiile de optimizare a acestei situații. După care mi l-a recomandat pe domnul Trăilă".
După o primă tranşă de 100.000 de euro, presiunile cu privire la restul "onorariului" au fost tot mai mari, iar pentru Hideg principala problemă era că nu avea banii în România. Se dorea de la el nu numai bani dar şi anumite servicii obţinute la graniţa şantajului.
A fost apoi ameninţat şi aşa a ajuns să facă denunţul. Cătălin Hideg spune însă că nu are probe pentru cele afirmate, aceasta fiind treaba DNA. Nu are nici vreo garanţie că banii ar fi ajuns la fostul şef al SRI. De asemenea, au fost lucruri pe care nu le-a putut dezvălui fiind parte din cercetarea penală.
"Eu ceea ce sper este următorul lucru: ca acești oameni să nu mai poată niciodată să facă imixtiuni în Justiție, să nu mai amenințe procurori, să nu mai amenințe judecători, să nu mai șantajeze, să dea soluțiile pe care unii sau alții le vroiau.", a concluzionat denunţătorul lui Florian Coldea.