Cătălin Denciu are arsuri grave pe aproape tot corpul. Comentând cazul, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că medicul Denciu a suferit arsuri de gradul 4 la nivelul membrelor.
Ioan Cătălin Denciu are 42 de ani. Este căsătorit, iar soţia sa este tot medic, în specializarea Ginecologie. Cuplul are doi copii de vârstă şcolară.
Medicul erou va putea fi tratat la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia dar decizia finală ar urma să fie luată în urma evalurii stării sale, care se va face la Spitalul Floreasca din Bucureşti
Ministerul Apărării Naţionale a confirmat, într-un comunicat, transferul iniţial al medicului rănit de la Iaşi la Bucureşti, cu o aeronavă militară.
Nelu Tătaru despre Cătălin Denciu: Suntem prieteni şi colegi, îşi face datoria cum aţi văzut şi în această seară, încercând să salveze pacienţi
"Va fi evaluat la Spitalul Floreasca. Avem acceptul pentru transferul la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, la Clinica de arşi. În această perioadă ei nu primerc din exterior (pacienţi, n.r.) dar am avut aceste discuţii împreună cu premierul şi au acceptat transferul (duminică) dimineţa (...)
(Întrebat despre relaţia cu Cătălin Denciu)
Suntm prieteni şi colegi de facultate şi îşi face meseria aşa cum am văzuit şi în această seară, încercând să salveze pacienţi.
(Despre cauzele dezastrului)
Este o anchetă a ISU şi a Parchetului General
(Întrebat de ce pacienţii cu arsuri nu pot fi trataţi în România la fel ca în Belgia)
În această seară, când am făcut solicitarea, avem locuri în Iaşi, în Bucureşti, la Floreasca şi la Bagdasar-Arseni, şi la Timişoara. După cum ştiţi, avem prin Banca Mondială, un program în desfăşurare, de creare a trei centre pentru marii arşi la Timişoara, Bucureşti şi Târgu Mureş", a spus ministrul Sănătăţii.
Medicul-erou Cătălin Denciu, evaluat la Floreasca pentru transferul în Belgia
"O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Echipa medicală este formată din specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și SMURD București", se spune în comunicatul MApN.
Aeronava Spartan, care a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15, a revenit în Bucureşti după ce a preluat pacientul de la Iaşi.
Premierul Ludovic Orban a spus că, după pregătirea rănitului pentru transport, acesta va putea decola spre Belgia după ora 7 dimineaţa, tot cu o aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN.
"Îi doresc sănătate, să aibă putere şi mă rog să reuşească să treacă de acest moment de cumpănă", a spus Orban.
Iadul în flăcări din Secţia ATI COVID. 10 pacienţi morţi
După lichidarea incendiului din Secţia ATI COVID de la Spitalul din Piatra Neamţ, salvatorii au putut vedea amploarea dezastrului: paturi şi instrumentar medical carbonizate, pereţi înnegriţi de fum.
8 paturi au ars complet. 8 au fost evacuate de salvatori la Primire-Urgenţe iar ministrul Sănătăţii spunea că aceste paturi vor fi refolosite, atunci când va fi refăcută secţia ATI de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.
În salonul devstat de flăcări, salvatorii au identificat iniţial şapte pacienţi decedaţi. Ulterior, numărul celor morţi a urcat la 10.