Antena 3 CNN Actualitate Cât plătesc șoferii care parchează neregulamentar în România. Situația în care amenda crește de șase ori

Cât plătesc șoferii care parchează neregulamentar în România. Situația în care amenda crește de șase ori

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 06:00 11 Iul 2024 Modificat la 06:00 11 Iul 2024
parcare masina
Cât plătesc șoferii care parchează neregulamentar în România. Sursă foto: Profimedia

Șoferii care parchează neregulamentar sunt sancționați cu o amendă cuprinsă între 330 de lei și 495 de lei. Însă amenda poate crește de până la șase ori, în cazul în care proprietarii autoturismelor refuză sau ignoră cererea Poliției Rutiere sau Poliției Locale de a preciza identitatea persoanei care conducea vehiculul parcat ilegal. În acest caz, sancțiunea crește până la 3300 de lei.

Cu alte cuvinte, în situația în care proprietarul refuză să informeze autoritățile cu privire la identitatea șoferului care conducea mașina în momentul săvârșirii faptei, amenda poate fi mult mai mare decât cea prevăzută pentru această contravenție, de 495 de lei.

Așadar, ”nerespectarea de către proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul a obligației de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliției rutiere sau poliției locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, constituie contravenție și se sancționează cu 9 - 20 de puncte amendă, respectiv 1.485 - 3.300 lei, fără posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii in termen de 15 zile. Drept urmare, într-o astfel de situație, va fi sancționat contravențional proprietarul sau deținătorul mandatat al vehiculului, pentru necomunicarea datelor de identificare”, se arată într-o precizare a Poliției Rutiere emisă pentru avocatnet.ro.

Și asta deoarece nu întotdeauna parcarea neregulamentară este făcută de proprietarul vehiculului. În acest caz, Codul Rutier prevede că ”la solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”.

Concret, la solicitarea poliției rutiere sau a celei locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice.

Amenda pentru ignorarea solicitării făcute de poliția Locală cu privire la comunicarea datelor de identificare a persoanei care este responsabilă pentru parcarea neregulamentară este chiar mai mare decât cea pentru fapta în sine: ea se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni, pentru care se primesc între nouă și 20 de puncte-amendă (între 1.485 - 3.300 de lei).

Conform aceleiași norme, obligația de a comunica datele de identificare, se consideră îndeplinită ”dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul comunică numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice ori, în cazul cetățenilor străini, al persoanelor fără cetățenie sau al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, și seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent”.

Comunicarea acestor date se poate face și online, iar proprietarul sau deținătorul vehiculului are cinci zile la dispoziție pentru a se conforma acestei solicitări.

Un punct-amendă reprezintă contravaloarea a 5% (165 lei) din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care, în momentul de față este de 3.300 lei. 

 

×
Etichete: amenda parcare Politia
TOP articole
x close