Cât este valabil certificatul verde reprezintă una dintre întrebările des puse de români, în special pe Google, având în vedere că regulamentul european în baza căruia funcţionează certificatul expiră la 1 iulie 2022.
Certificatul verde sau certificatul digital al UE privind COVID poate fi sub următoarele forme:
- un certificat de vaccinare care arată că au trecut cel puțin 14 zile și cel mult 270 de zile de la ultima doză din seria primară de vaccinare sau că persoana a primit o doză de rapel (booster);
- un test PCR negativ obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau un test antigenic rapid negativ obținut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie;
- un certificat de vindecare care arată că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al unui test PCR.
În prezent, regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID se aplică timp de 12 luni, începând de la 1 iulie 2021.
Totuşi, în februarie 2022, Comisia a propus prelungirea aplicării cu un an, până la 30 iunie 2023.
Prelungirea perioadei de aplicare a regulamentului le-ar permite călătorilor să continue să-și utilizeze certificatul privind COVID pentru a călători în UE chiar dacă statele membre mențin anumite măsuri de sănătate publică.
Cât este valabil certificatul verde. Valabilitate pentru doza de rapel (booster)
Deocamdată, Comisia nu propune o perioadă de valabilitate pentru certificatele eliberate la administrarea dozelor de rapel.
Prin urmare, perioada de valabilitate de 9 luni nu ar trebui să se aplice certificatelor eliberate pentru dozele de rapel.
Se poate preconiza că protecția asigurată de vaccinarea cu doze de rapel poate dura mai mult decât cea care rezultă din seria primară, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Cât este valabil certificatul verde în România
Potrivit Ministerului Sănătăţii, certificatul verde în România, respectiv certificatul de vaccinare, este valabil până la sfârşitul acestui an.
Certificatele eliberate conform sunt valabile, din punct de vedere al semnăturii criptografice cu care acestea sunt semnate, după cum urmează:
a) certificatele de testare, 48 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul de amplificare a acidului nucleic;
b) certificatele de vindecare, 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”;
c) certificatele de vaccinare, până la data de 31 decembrie 2022.