Antena 3 CNN Actualitate Cât de greu de invadat este Rusia. Top țări "intangibile"

Cât de greu de invadat este Rusia. Top țări "intangibile"

o_1cb7fpq2o1drh1c881fpld83uuj8.jpg
16 Apr 2018   •   18:30

Topul țărilor cel mai greu de invadat cuprinde și Rusia, însă aceasta este întrecută de Elveția și Noua Zeelandă.

Conform The Independent, Elveția e aproape intangibilă, grație unui plan adoptat în secolul XIX, ce foloseste Alpii ca un baraj în fața unei invazii. Acest plan a făcut ca regiunea alpină să fie fortificată, planul fiind continuat după cel de-Al Doilea Război Mondial, mai ales în contextul amenințării sovietice.

În cazul unei invazii, întreaga infrastructură, șosele și poduri, explodează, inamicul irosind timp și energie pentru a găsi o cale de acces în țară. În plus, în munți au fost construite tuneluri, buncăre și fortărețe în care încape și o divizie întreagă.

Chiar dacă Elveția dispune de personal militar activ de 150 000 de persoane, dacă țara este invadată, aproape 4 milioane de oameni sunt imediat disponibili, iar alți 3 milioane pot fi folosiți, de asemenea, în scurt timp.

Noua Zeelandă este la circa 1 600 km de Australia, care, la rândul său, e relativ departe de oricine. Așa că a ajunge în Noua Zeelandă nu e tocmai simplu, din punct de vedere logistic.

Și Australia e greu de invadat din același motiv, chiar dacă e mai puțin izolată. Are, însă, o masă de uscat mai mare. E drept, și un climat deloc prietenos. A porni o invazie către Australia e ceva realizabil, însă a avea succes e mult mai dificil, apreciaza „The Independent”.

Cât despre Rusia, și aceasta e greu de invadat, fapt demonstrat de istorie. Numai dacă se ia în considerare teritoriul său vast, o invazie e extrem de dificilă. Acestuia i se adaugă clima extremă, dar și relieful – munți, păduri vaste, mlaștini interminabile și multe râuri.

Mai mult decât orice, observă publicația, rușii ar putea constitui o problemă, din moment ce iau parte la războaie de când se știu. Nicio armată nu e suficientă pentru a reuși să țină teritoriul rus sub control, conchide cotidianul britanic.

×
Subiecte în articol: Rusia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close