Explicaţia e simplă. Numărul de locuri de muncă a scăzut, constant, în toată Europa. În plus, la noi piaţa muncii nu are nicio legătură cu oferta Universităţilor.
Facultăţile de la noi se împart în două categorii: care au căutare pe piaţa muncii şi care scot mai mulţi şomeri decât specialişti.
Din prima categorie, adică a facultăţilor căutate, fac parte: Automatica, Cibernetica, Medicina şi Politehnica. La Politehnică, spre exemplu, la facultăţile de Chimie şi Mecanică chiar se caută studenţi.
Facultăţi ca Jurnalism, Administraţie Publică, Management şi Marketing scot de ani de zile şomeri pe bandă rulantă. Numai anul acesta 100 de specializări s-au desfiinţat pentru că nu mai aveau căutare.
Deşi regulile pentru asigurarea calităţii în învăţământ cer ca universităţile să raporteze câţi studenţi se angajează rapid după încheierea cursurilor, nicio Universitate nu face asta.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în România numărul absolvenţilor de studii superioare s-a dublat în ultimii 12 ani, de la 7% în 2002 la 14% din numărul total de locuitori.
Dar, în 2014, avem peste 94.000 de tineri până în 25 de ani şomeri cu diplomă de facultate. Şi asta pentru că în România, pe piaţa muncii, ar fi nevoie în proporţie de 80 la sută de muncitori calificaţi şi meseriaşi, (CG7)arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Astfel, unul din cinci absolvenţi de facultate ajunge să fie şomer.