Același efect secundar – miocardita, o inflamație a mușchiului inimii – i-a îngrijorat pe consilierii agențiilor federale și în deliberările privind utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech la grupele mici de vârstă, 5-11 ani, potrvit Libertatea.
Reacția adversă este una foarte rară, iar majoritatea cazurilor sunt ușoare și se rezolvă rapid. Afecțiunea apare mai des în urma infectării cu coronavirus decât după vaccinare, spun experți medicali.
„Dacă judeci situația după un singur caz, normal că te sperii, ca părinte”, a spus dr. Brian Feingold, expert în inflamația inimii la copii la Spitalul de Pediatrie UPMC din Pittsburgh. Dar COVID în sine, a remarcat el, este mult mai susceptibil să afecteze inima permanent: „Din punct de vedere statistic, este mult mai probabil”.
Miocardita rezultă în general din infecția cu un virus sau o bacterie și provoacă simptome precum bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dureri în piept și dificultăți de respirație.
La nivel global, aproximativ 10 până la 20 de persoane din 100.000 dezvoltă miocardită în fiecare an, dar mulți alții cu simptome ușoare e posibil să nu fie niciodată diagnosticați. De la începutul pandemiei de coronavirus, zeci de mii de copii au fost internați cu COVID în Statele Unite, iar 657 au murit, potrivit datelor centralizate de CDC.
Probabilitatea de miocardită scade cu vârsta
Unii copii care sunt infectați cu coronavirus pot continua să dezvolte simptome de lungă durată, rămânând bolnavi luni de zile după ce infecția inițială a dispărut, sau pot dezolva sindrom inflamator multisistemic, care a afectat cel puțin 5.200 de copii în Statele Unite. Riscul de miocardită scade cu vârsta Incidența miocarditei după vaccinare variază în funcție de vârstă, sex și doză. Însă tendința de până acum sugerează că riscurile sunt cele mai crescute după a doua doză de vaccin ARNm la pacienții de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani.
Există aproximativ 11 cazuri de miocardită pentru fiecare 100.000 de tineri de sex masculin vaccinați din această grupă de vârstă, a estimat un studiu.
Datele despre adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt limitate, deoarece vaccinul Pfizer-BioNTech a devenit abia recent disponibil pentru aceștia. Până acum, problemele cardiace după vaccinare par să fie mai puțin frecvente la băieții de 12-15 ani decât la bărbații mai în vârstă, a spus dr. Paul A. Offit, directorul Centrului de Educație pentru Vaccin de la Spitalul de Copii din Philadelphia.