A apărut primul document care arată cât costă viaţa unui om. Este ghidul scris pentru companiile de asigurări şi, atenţie, poate fi folosit în cazul accidentelor rutiere. Mai exact, acesta stabileşte cât de mare este despăgubirea morală în cazul în care aţi pierdut pe cineva din familie pe şosele.
Pentru că, de regulă, astfel de cazuri ajung în cele din urmă în instanţă, victimele şi familiile acestora sunt la mila judecătorilor. Care nu prea au nici ei elemente concrete şi obiective de cuantificare a prejudiciului.
Este şi motivul pentru care oficialii Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii au elaborat un ghid al despăgubirilor pentru toate companiile de asigurări din România.
Conform datelor, victima unui accident rutier ar trebui să primească, în funcţie de gravitatea vătămării, între 70 şi 100 de euro pentru fiecare zi de îngrijiri medicale. Şi persoanele care au rămas fără un membru al familiei într-un astfel de accident au dreptul la despăgubiri. Între 7 şi 12 mii de euro. Sumele cele mai mari le revin părinţilor, la pierderea unui copil.
"La momentul acesta este o mare realizare pe care o salutăm şi pe care o considerăm foarte utilă pieţei", susţine Mădălin Roşu, reprezentant al UNSAR.
Iar din experienţa statelor vecine, acest ghid se poate transforma oricând într-o lege.
"Poate să evolueze şi către o soluţie de genul Spania, Slovacia care au prevăzut aceste baremuri în legislaţie", a declarat Sorin Greceanu, director general al FPVS.
În prezent, românii primesc despăgubiri mai mari decât austriecii sau belgienii, dar semnificativ mai mici decât cetăţenii Italiei. Cea mai mare daună morală plătită vreodată în ţara noastră s-a ridicat la 1,2 milioane de euro.