Mineritul a fost dintotdeauna una dintre cele mai importante activităţi în Maramureş. Aici se extrăgeau şi se prelucrau, pe vremuri, tone de aur şi zeci de tone de argint.
Arhiviştii de la Serviciul Judeţean de Arhive Maramureş au expus câteva date despre instalaţia de afânare a aurului brut într-o revistă proprie, scrie adevarul.ro.
Potrivit cifrelor publicate în Revista Arhivelor Maramureşene nr. 3, într-un text semnat de dr. Mircea Baron se arată că regiunea mineră din Baia Mare-Maramureş era una din cele mai importante de profil din ţară. În textul pe care-l semnează, el vorbeşte despre instalaţiile de afinare a aurului brut de la Baia Mare şi Săsar din prima jumătate a secolului XX. Despre regiunea minieră Baia Mare spune că statul s-a implicat prin Regia Întreprinderilor Miniere şi Metalurgice ale statului din Ardeal (RIMMA), care ulterior s-a transformat în MINAUR, dar şi capitalul privat prin mai multe societăţi miniere. „Această structură organizatorică va fi capabilă să producă - să luăm ca an de referinţă 1937 – 5.465 kg aur, 25.645 kg argint, dar şi cupru, zinc, sulf etc.”, arată el în textul publicat.