Antena 3 CNN Actualitate Cât a cheltuit statul român, în numai 6 luni, pentru detaşarea la Bruxelles a Laurei Codruţa Kovesi

Cât a cheltuit statul român, în numai 6 luni, pentru detaşarea la Bruxelles a Laurei Codruţa Kovesi

1 minut de citit Publicat la 17:49 15 Apr 2013 Modificat la 17:49 15 Apr 2013
Cât a cheltuit statul român, în numai 6 luni, pentru detaşarea la Bruxelles a Laurei Codruţa Kovesi
Foto: Intact Images
Statul român a plătit peste 30.000 de euro, în ultimele 6 luni, pentru detaşarea la Bruxelles a Laurei Codruţa Kovesi. Cu ce se ocupă concret doamna Kovesi la Bruxelles nu am putut afla, Ministerul Afacerilor Externe invocând caracterul clasificat al activităţii membrilor misiunii diplomatice, aşa că nu putem aprecia dacă a meritat cheltuiala.

Fostul Procuror General al României a încasat în fiecare luna în care a stat la Bruxelles un salariu de aproximativ 3.600 de euro. Pe lângă indemnizație, statul român a mai cheltuit cu Laura Codruta Kovesi alți aproape 1800 de euro, reprezentand cheltuielile cu transportul și chiria lunară pentru locuința procuroarei. În total, 32.562 euro. Cifrele se regăsesc într-un răspuns acordat de Ministerul Afacerilor Externe postului de televiziune Antena 3:

"Cuantumul indemnizatiei/salariului Inaltului Reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europena este de 3.630 euro/luna. Cheltuielile de transport cu ocazia deplasarilor la post pentru Laura Codruta Kovesi au fost in valoare de 290 euro. Cheltuielile privind chiria pentru spatiul atribuit Laurei Codruta Kovesi conform prevederilor legale in vigoare sunt in suma de 1.507,94 euro/luna. Nu au mai fost decontate alte categorii de cheltuieli pentru Laura Codruta Kovesi".

Nu este însă deloc foarte clar ce a făcut fostul procurur general la Bruxelles, cu ce s-a ocupat aceasta și care au fost beneficiile statului în urma activității ei, în condițiile în care Laura Codruța Kovesi nu are drept de semnătură pe documente, nu conduce vreo structură organizatorică distinctă, ci doar elaborează proiecte de documente privind activitatile la care participă, proiecte care sunt aprobate ulterior de șeful misiunii.

Ministerul Afacerilor Externe a refuzat sa clarifice aceste aspecte invocând caracterul clasificat al activității desfășurate de membrii misiunilor diplomatice: "Rapoartele de activitate ale misiunilor diplomatice ale României în străinatăte se elaborează, potrivit legislației în vigoare și practicii instituționale în MAE, pentru fiecare an calendaristic".

 

 

 

 

×
x close