Aproape 42 la sută din totalul cheltuielilor unei gospodării din România erau făcute, la finalul lui 2012, pentru mâncare. Potrivit celor mai recente date Eurostat, centralizate de
Gândul.info, românii dau pe mâncare în medie 1.000 de euro pe an. Suma este de două ori mai mică în comparaţie cu un german sau un austriac, însă este mare raportată la salariile primite.
În urmă cu doi ani, o familie de români dădea pe alimente peste 44% din totalul cheltuielilor, faţă de cei aproape 30% pe mărfuri nealimentare şi 25% pe plata serviciilor.
Ceea ce este interesant este faptul că românii
cheltuiesc mai mult pe mâncare decât pe haine sau pe educaţie, care ocupă ultimele locuri, conform datelor furnizate de INS.
În ultimul trimestru al anului trecut, potrivit Institutul Naţional de Statistică, cheltuielile totale medii lunare ale unui român ajungeau la 823 de lei. Din această sumă, peste 200 de lei se duceau pe alimente şi pe băuturi nonalcoolice. În cazul pensionarilor, acestea se ridicau la aproximativ 180 de lei.
Dacă românii îşi cheltuiesc aproape toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare, europenii au cheltuit anul trecut 300 de euro pentru astfel de produse, suma dublă faţă de media europeană, de 150 de euro pe lună. Românii însă nu sunt la mare diferenţă de locuitorii Luxemburgului sau danezi. Şi ei tot în jur de 200 de euro risipesc pe mâncare şi băutură. Tot în topul europenilor cheltuitori se află grecii, francezii şi italienii, în timp ce la polul opus se află cehii, polonezii, ungurii şi sârbii care nu dau din buzunar nici 100 de euro lunar pe aceste cheltuieli.