Antena 3 CNN Actualitate Casele în care locuiau cei mai săraci români, devenite concept de LUX. Cum s-a transformat bordeiul

Casele în care locuiau cei mai săraci români, devenite concept de LUX. Cum s-a transformat bordeiul

O.P.
1 minut de citit Publicat la 09:28 03 Sep 2014 Modificat la 09:28 03 Sep 2014
s2.ziare.com.jpg
Bordeiul medieval românesc, cufundat sub pământ și locuit în veacurile trecute de cei mai săraci oameni, ar putea deveni un concept de lux prin ideile novatoare ale specialiștilor din domeniul IT.

Eco-bordeiul este o soluție a clusterului ROSENC, care propune o casă ecologică ce pleacă de la principiile tradiționale ale bordeiului, construită din pământ, dar dotată cu tehnologii moderne, adaptate secolului XXI, cu un grad foarte înalt de confort și care va avea costuri destul de accesibile.

O astfel de casă, cu suprafața de circa 200 mp construiți, ar putea costa în jur de 25.000 de euro.
'În primăvară, clusterul își propune să iasă cu o soluție pregătită pentru piață. Dacă proiectul va fi câștigător, clusterul va putea primi niște bani cu care să dezvolte mai repede soluția, ceea ce este un lucru excelent. Aceste eco-bordeie și-ar putea găsi locul atât în mediul rural, cât și în cel urban rezidențial, nu în zonele centrale sau ultracentrale', au declarat marți, pentru AGERPRES, inițiatorii norvegieni ai proiectului eco-bordei.
Bordeiul eco se aseamănă foarte mult cu strămoșul său medieval, intrarea este săpată precum coborârea într-un garaj, are fațada de sticlă și apare ca o culă din piatră acoperită de pământ și materiale izolatoare, peste care se plantează gazon. Imaginea globală pare asemeni unor movile care abia își înalță capul de sub pământ.

Astfel, chiar dacă bordeiul nu a fost specific Banatului, ci sudului României și Câmpia Dunării, noua construcție ar putea prinde viață mai ales în zonele rezidențiale noi.

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest împreună cu Asociația Tehimpuls au lansat, marți, Competiția Regională de Eco-Inovare și proiectul intitulat Întreprinderi Eco-Inovative in Regiunea Vest, finanțat în cadrul Programului Inovare în Industria Verde România al mecanismului norvegian 2009-2014 — Norway Grants — al cărui operator de program este Innovation Norway.

×
TOP articole
x close