Antena 3 CNN Actualitate Cașcaval, unt și șampon, ținute în cutii antifurt în magazine: „Se fură produse mici, dar cu valoare mare”

Cașcaval, unt și șampon, ținute în cutii antifurt în magazine: „Se fură produse mici, dar cu valoare mare”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 10:59 11 Sep 2024 Modificat la 12:52 11 Sep 2024
magazin furt camera supraveghere getty images
Cașcaval, unt și șampon, ținute în cutii antifurt în magazine. Foto: Getty Images

Scumpirile din ultimii ani au făcut ca anumite produse să fie încadrate în categoria de lux și să fie păzite ca atare. De la cașcaval, unt, până la deodorant, șampon și chiar lame de ras care se găsesc acum la raft în cutii antifurt și asta pentru că au devenit tot mai atrăgătoare pentru hoți. Vorbim de produse care au înregistrat scumpiri chiar și de 20% în ultimul an, iar magazinele se confruntă cu o avalanșă de furturi.

Se fură produse mici, dar cu valoare mare:  vopsea de păr, stick-uri, deodorante, iar din produsele alimentare se fură: cașcaval, salam, unt, conserve de pește premium.

În 2022, am avut undeva la 11.500 de furturi, cred că acum avem peste 14-15 mii de furturi pe an, cred că aici s-a ajuns”, a declarat Feliciu Paraschiv, președintele Asociației Micilor Comercianți. 

Tentativa de furt a crescut odată cu prețurile. Încă din 2021, atunci când unele produse s-au și dublat la preț, magazinele au început să aibă parte de o avalanșă de furturi. În imaginile surprinse de camera de supraveghere a unui magazin se observă cum o femeie ia de pe raft un dero, însă îl bagă în geantă în loc să îl pună în coș. O altă femeie care se uită atent să nu o vadă nimeni desface cutia de vopsea de păr pentru a extrage produsul.

”În ciuda creșterilor de salarii, pensii, venituri, acestea nu au ținut pasul cu prețurile. Asta înseamnă că ceea ce cumpărai cu 100 de lei acum ceva timp, acum cumperi cu 250 de lei, iar venitul tău nu a crescut cu 150%.

Din păcate, sărăcia crește odată cu prețurile, iar oamenii care erau săraci devin și mai săraci”, explică Gelu Duminică, sociolog. 

Comecianții spun că ținta hoților nu mai sunt doar produsele scumpe ci și cele pentru traiul zilnic.

”Anul trecut, diferența de inventar a fost de peste 18 mii de lei din cauza furturilor care s-au întâmplat.

Au existat și bătrânei care au pus în sacoșe produse fără să le plătească la casă. Erau prinși și spuneau că au uitat de ele, dar au reușit și să iasă cu produse”, susține Ion Nicolae, reprezentantul unui magazin. 

Țara noastră conduce topul atunci când vine vorba de rata sărăciei. Aproape o treime dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene.

×
x close