Casa Regală a României ar putea avea personalitate juridică şi beneficia de un serviciu administrativ în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, finanţat de la bugetul de stat.
De asemenea, Casei Regale i-ar putea fi atribuit ca sediu Palatul Elisabeta, în folosinţă gratuită - cu păstrarea dreptului de proprietate publică a statului.
Toate aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect de lege iniţiat de Secretariatul General al Guvernului şi publicat site.
Potrivit proiectului, va fi recunoscută poziţia de Şef al Casei Regale a României ca poziţie de demnitate publică, între atribuţiile căruia se află şi adoptarea Statutului Casei Regale a României.
"Proiectul de lege încadrează predictibil activitatea publică a Casei Regale şi stabileşte o metodă constituţional validă de recunoaştere a Şefului acesteia la momentul intrării în vigoare a legii. Toate aceste activităţi vor fi sub controlul Parlamentului, Şeful Casei Regale depunând anual un raport în acest sens", se arată în expunerea de motive a proiectului normativ.
De asemenea, se apreciază că măsurile adoptate "sunt necesare pentru continuarea activităţii unei instituţii simbol al cărei conducător a fost şef al statului timp de 81 de ani din istoria constituţională a României iar din 1947 până astăzi reprezintă un reper de moralitate, continuitate şi reprezentativitate a naţiunii şi a valorilor sale".
Guvernul consideră că impactul social al promovării unui astfel de proiect de lege va fi unul pozitiv, prin faptul că, beneficiind de personalitate juridică şi de mijloace de colaborare mai strânsă cu statul, Casa Regală va putea să-şi continue şi să-şi extindă activităţile publice în folosul României.
În expunerea de motive se mai arată că legea e conformă cu Constituţia României "deoarece în conţinutul său normativ nu se instituie privilegii şi nu tinde la revizuirea Constituţiei sub aspectul formei de guvernământ".
Şeful Casei Regale a României este recunoscut la momentul intrării în vigoare a legii prin Declaraţie a celor două Camere reunite ale Parlamentului, se mai arată în documentul citat.
Premierul Dacian Cioloş anunţa, în urmă cu o săptămână, că Guvernul lucrează de mai multă vreme pentru a crea un cadru juridic privind rolul şi atribuţiile Casei Regale în societatea românească.
"Noi lucrăm deja cu Casa Regală de mai multe săptămâni în urma unor idei şi propuneri care au venit din partea dânşilor, lucrăm la o astfel de propunere şi mă bucur să aud că şi domnul Dragnea ar putea susţine o astfel de abordare. Sigur, urmează să discutăm detaliile, dar a existat această solicitare şi din partea Casei Regale de a stabili un cadru juridic legal care să delimiteze foarte clar şi precis rolul şi contribuţia pe care Casa Regală pot să le aibă în societatea românească. Vom veni cu câteva idei, câteva propuneri şi, sigur, propunerea va fi supusă dezbaterii parlamentare", spunea Cioloş într-o conferinţă de presă la Guvern.