Antena 3 CNN Actualitate Casa Radio. Povestea unei ruine în permanentă construcţie (VIDEO)

Casa Radio. Povestea unei ruine în permanentă construcţie (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 18:47 20 Noi 2007 Modificat la 18:47 20 Noi 2007
Casa Radio. Povestea unei ruine în permanentă construcţie <font color=red>(VIDEO)</font>
A doua mare clădire comunistă, după Casa Poporului, Casa Radio stă neterminată, în inima Capitalei, din 1989. În urmã cu cinci ani, guvernul Năstase a emis o hotărâre prin care se se realiza un parteneriat public-privat pentru construirea unui ansamblu imobiliar multifuncţional - locuinţe, birouri, hoteluri - numit Centrul Dâmboviţa în clădirea Casei Radio. Lucrările au fost încredinţate unui consorţiu turco-britanic. Totul trebuia să dureze 36 de luni, însă, firmele selectate nu au făcut nimic, iar Casa Radio a rămas în paragină. Statul a părut că se reorientează şi, fără nici o licitaţie, a mai băgat trei firme în schemă.

A DOUA MARE CLĂDIRE COMUNISTĂ:

Senatorul Marius Marinescu a declarat că ?se poate vorbi de o corupţie mascată. A adus o pagubã statului român de cel puţin o sută de milioane de euro. Acele firme străine trebuiau să dea statului român o parte din profit, aproximativ 10% din profitul realizat anual. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că, până în 2006, acea construcţie nu a fost terminată iar statul român nu a încasat nimic.?În decembrie 2006, miniştrii Radu Berceanu, Sebastian Vlădescu şi Laszlo Borbely schimbă contractul şi permit investitorului iniţial să aducă alte trei societăţi în afacere. Însă procedura schimbării contractului e cel puţin bizară.

Autorităţile ar fi putut să anuleze primul contract şi să facă licitaţie pentru încredinţarea proiectului. Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu consideră că soluţia aleasă este cea corectă: ?Nu am organizat o licitaţie pentru că nu trebuia. De chestiunea asta s-a ocupat un ministru care se cheamã ministru delegat şi care are delegare de competenţă în toate lucrurile astea, domnul Borbely.?Surse din Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului ne-au declarat că se putea rezilia contractul, dar exista riscul unor procese interminabile şi lucrările ar fi stagnat ani mulţi. Aceleaşi surse ne-au spus că afacerea este cercetată de DNA.

Antena 3

×
x close