Antena 3 CNN Actualitate Casa Poporului se degradează tot mai mult din cauza fondurilor insuficiente pentru întreţinere

Casa Poporului se degradează tot mai mult din cauza fondurilor insuficiente pentru întreţinere

1 minut de citit Publicat la 20:41 25 Mar 2009 Modificat la 20:41 25 Mar 2009
Casa Poporului se degradează tot mai mult din cauza fondurilor insuficiente pentru întreţinere
Casa Poporului are rădăcini putrede. Luminile din exterior şi camerele de filmare de pe parlamentari nu pot face nimic pentru măruntaiele ei care se degradează pe zi ce trece.

Construcţia casei poporului a costat câteva miliarde de euro. În ultimii 20 de ani însă parcă niciodată nu s-au găsit bani pentru întreţinerea clădirii. De exemplu: ştiţi când a fost schimbată instalaţia de la ascensoare? Niciodată. 21 de ani, peste 200 de comenzi pe oră. Acum, ascensorul scoate scântei.

Anul acesta ascensoarele sunt pe lista de investiţii. Inclusiv la capitolul instalaţii de aerisire.
Aerisirea este ineficientă pentru temperaturile care se degajă în camere, care pot ajunge vara şi la 60 de grade. Se pot produce chiar incendii la un moment dat. Lucru care s-a şi întâmplat, de curând. În trei minute totul era scrum.

Dar să mergem mai departe. La subsol se află instalaţia de răcirea aerului. Infiltraţiile sunt prezente peste tot. Ţevile sunt mâncate de rugină. S-au alocat acum ceva bani şi pentru asta, dar soluţia ar fi o reproiectarea întregului sistem. Asta înseamnă timp, bani. Tot despre bani e vorba şi la centrala de ventilaţie. Cea mai mare din ţară.

Tradus în bani, e nevoie de aproximativ 500.000 lei, doar în acest an. Din cinci maşini de frig funcţionează doar două.

Degeaba a fost achiziţionat un program performant care să controleze centrala. E ca şi cum ai monta un motor de trabant pe un şasiu de Mercedes. Şi dacă tot veni vorba de maşini, să mergem spre parcarea subterană. Peste trei milioane de lei merg acolo anul acesta, la staţia de spălare.

E vorba de un proiect vechi de peste 10 ani, mereu amânat. Aşa s-a întâmplat cu toate cheltuielile pentru întreţinerea clădirii. Mereu amânate, mereu găsite alte priorităţi. Vă vine să credeţi sau nu, în pereţii exteriori încă mai sunt bucăţi din schelele de acum 20 de ani. Iar lângă ele au răsărit schelele noi, pentru reparaţii.

În total, peste 20 de milioane de lei sunt investiţi în Palatul Parlamentului. Prea puţini însă. Colosul de 12 nivele la suprafaţă şi 8 în subteran necesită mult mai multe cheltuieli. Doar e pe locul doi în lume după Pentagon, doar e în cartea recordurilor la capitolul clădiri administrative, doar e clădirea unde lucrează Parlamentul însuşi.

Observator

×
Etichete: casa poporului
x close