Antena 3 CNN Actualitate Fost preşedinte Casa Naţională de Pensii: "Propunerea PSD pentru majorarea pensiilor este una fezabilă. Pensionarii nu au nicio vină că economia nu a fost bine organizată"

Fost preşedinte Casa Naţională de Pensii: "Propunerea PSD pentru majorarea pensiilor este una fezabilă. Pensionarii nu au nicio vină că economia nu a fost bine organizată"

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 17:17 10 Noi 2021 Modificat la 17:31 10 Noi 2021
Fost preşedinte Casa Naţională de Pensii: "Propunerea PSD pentru majorarea pensiilor este una fezabilă. Pensionarii nu au nicio vină că economia nu a fost bine organizată"

Creşterea pensiilor de la 1 Decembrie este imposibil de realizat spune ministrul Muncii. Raluca Turcan promite că veniturile pensionarilor se vor majora de la 1 Ianuarie cu un procent cuprins între 6 şi 12%.

Pe de cealaltă parte Social Democraţii susţin în întâlnirile de negociere ideea majorării pensiilor de la 1 Decembrie.

Mai exact pentru pensii şi alocaţii PSD propune aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creșteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. 
De asemenea, social democraţii solicită creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii, susţine ideea de majorare a pensiilor. Ea a explicat cum ar putea Guvernul să aplice această măsură. „Important este să se majoreze pensiile cu un procent care să aibe semnificație pentru veniturile pensionarilor", spune aceasta.

„Ca să se majoreze pensiile trebuie să avem o modificare a legii. Ori în situaţia actuală Guvernul care nu este un guvern cu puteri depline nu poate să emită Ordonanța de Urgenţă care să modifice parametri din lege, iar Parlamentul nu cred că este mobilizat ca să poată să producă modificările legii într-un timp atât de repede.

Practic, de la 1 Decembrie este puţin probabil să se majoreze pensiile cu atât mai mult cu cât primele 10 zile din luna noiembrie au trecut şi undeva în jur de 20 deja începe emiterea şi tipărirea mandatelor în baza cărora se face plata pensiilor.

„Pensionarii nu au nicio vină pentru faptul că economia nu este organizată"

Dar nu cred că asta ar fi problema. Important este să se majoreze cu un procent care să aibe semnificație pentru veniturile pensionarilor. Propunerea pe care o face PSD este una fezabilă, pentru că ar mai aduce o mică corecție în ceea ce privește puterea de cumpărare a pensiilor, având în vedere toată situaţia privind evoluția preţurilor cu care se confruntă aceştia.

„Problemele pensionarilor nu trebuie neglijate, ci soluționate corect"

Pensionarii nu au nicio vină pentru faptul că economia nu este organizată astfel încât să poată să suporte cheltuielile publice. Analizam cum a evoluat valoarea punctului de pensie ca procent din câștigul salarial net şi observăm că această pondere este într-o continuă scădere.

Ori acest lucru demonstrează că e nevoie urgentă să se intervină asupra veniturilor din pensie. Important este să se tratateze cu multă seriozitate problemele pensionarilor care nu trebuie neglijate şi soluționate corect.

Casa Naţională de Pensii, anunț de ultimă oră pentru românii care vor să iasă la pensie. Lista documentelor necesare

Potrivit prevederilor art. 103 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cererea de pensionare poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 106 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, decizia de pensie poate fi anulată, la cererea titularului, în termen de 30 de zile de la comunicare. CNPP precizează că aceste prevederi vizează doar situaţia înscrierilor noi la pensie, nu şi a recalculărilor / revizuirilor de drepturi aflate deja în plată, scrie Adevărul.

Documentele necesare înscrierii la PENSIE PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ, după caz:

  • cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme); carnetul de muncă (original şi copie);
  • carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
  • actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
  • livretul militar (original şi copie);
  • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
  • adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
  • adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite şi speciale, în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);
  • procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
  • acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
  • alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
×
x close