Considerat de criticii de artă din lumea întreagă cel mai important sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuşi pare să fie dat uitării chiar la el în ţară.
Tot mai puţini turişti trec pragul casei memoriale, aflată în Hobiţa, satul natal al artistului.
Casa memorială Constantin Brâncuşi se află în partea de nord-vest a judeţului Gorj, în satul Hobiţa. Poarta înaltă de la intrarea în curtea locuinţei seamănă cu cea din vederi sau din fotografiile care pot fi accesate pe internet. Peisajul de dincolo de gard însă nu mai este deloc acelaşi. Iar lucrările de reabilitare nu par să fie o prioritate.
Prea puţini oameni mai sunt interesaţi să conserve patrimoniul cultural al României. De aceea, şi numărul vizitatorilor scade simţitor.
Surprinzător sau nu, casa din lemn care găzduieşte "Muzeul memorial Constantin Brâncuşi" nu este autentică. Ea a fost montată pe locul actual în 1968, folosindu-se o casă asemănătoare, bine conservată. Cea reală, aflată în stare avansată de degradare, se găseşte la o distanţă de aproximativ 70 de metri de muzeu şi a devenit coteţ pentru raţe şi porci.
Vizita la muzeul lui Brâncuşi costă doar 2 lei şi 80 de bani. Localnicii recunosc să nimeni nu-şi dă interesul ca numele lui Costantin Brâncuşi să rămână viu în memoria oamenilor.
Ce este mai trist este faptul că românii se arată tot mai puţini interesaţi să viziteze această casă.
Mai nou, însă, 31 de deputaţi români cer Parlamentului Franţei să repatrieze osemintele lui Constantin Brâncuşi, înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris. Parlamentarii au semnat o scrisoare deschisă pe care o vor adresa oficialilor francezi. Gestul este unul simbolic, spun deputaţii. Astfel s-ar respecta ultima dorinţă a lui Constantin Brâncuşi, care a vrut să fie înmormântat lângă mama sa, în cimitirul din Hobiţa.