Nu există român să nu fi auzit de poetul Octavian Goga. Mai mult, si turiştii străini care vin în România vor să viziteze locurile în care s-au născut marii noştri scriitori. Casa unde a copilărit Octavian Goga nu poate fi vizitată pentru că este proprietate privată.
Octavian Goga, ilustru scriitor şi om politic, şi-a petrecut copilăria la Răşinari, într-o casă devenită ulterior monument istoric. Mulţi intelectuali din localitate au ajuns personalităţi de seamă în Bucureşti şi Cluj, iar localnicii spun că spiritul acestei zone trăieşte pretutindeni prin ei.
Din păcate însă, poetul nu primeşte un tratament demn de valoarea lui naţională. Autorităţile s-au gândit că o simplă placă comemorativă atârnată pe zidul casei este suficientă. Casa memorială Octavian Goga este lăsată de izbelişte de către mai marii statului, pe motiv că nu s-a putut ajunge la o înţelege cu actualii proprietari.
Se pare că preţul pe care ei îl solicită pentru încadrarea casei în circuitul turistic naţional este peste posibilităţile statului român. Acum imobilul se află în proprietatea actriţei Ilinca Tomoroveanu, de altfel şi nepoate lui Octavian Goga. Însă, cu toate că muzeul se află încă în familie, el nu poate fi vizitat de turişti.
În faţa căminului cultural este aşezat bustul lui Octavian Goga, însă muzica ce răsună în zonă nu-i face nicio clipă cinste poetului.
Locuitorii din Răşinari nu-l uită însă pe unul dintre oamenii care au făcut acest loc faimos şi în fiecare an, în cinstea lui organizează Zilele Culturale "Octavian Goga", ca omagiu pentru "poetul patimilor noastre", cum mai era el supranumit.