Casa Naţională de Pensii Publice ar putea acorda, în 2011, peste 53.000 de bilete de tratament balnear în unităţile proprii, repartizate în 17 serii cu durata de 18 zile. Potrivit
Mediafax, măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică, marţi, pe site-ul MMFPS.
Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea procedurii de stabilire a numărului biletelor de odihnă şi tratament balnear pentru anul 2011 prevede că în unităţile de tratament balnear proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice sunt asigurate 53.499 de locuri.
Numărul biletele de tratament balnear ce se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale este de maxim 15 la sută din totalul numărului de bilete.
"În cadrul sejurului la tratament balnear de 18 zile, durata tratamenului balnear este de 14 zile", se arată în proiectul de act normativ supus dezbaterii publice.
Valoarea biletelor de odihnă este de 10 la sută din suma totală alocată prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011, iar durata sejurului unui bilet de odihnă este de şase zile.
Potrivit MMFPS, pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel puţin şase luni în ultimele 12 luni anterioare repartizării biletului, asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.
Distribuirea biletelor de odihnă şi a biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, iar biletele sunt decontate de către instituţie, din fondurile aprobate prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.
Solicitantul acoperă 50% din preţul biletului de odihnă, în situaţia în care câştigul salarial brut al asiguratului este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau preţul integral, în cazul în care câştigul salarial brut al asiguratului este mai mare decât câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Mai mult decât atât, se poate achita preţul integral al biletului de odihnă în cazul soţului sau soţiei, iar în cazul copiilor, 50% din contribuţia părintelui. Proiectul de act normativ este în dezbatere publică până în 20 ianuarie.