Casa Alba salută decizia României de a dona Ucrainei un sistem Patriot. Anunţul a fost făcut de Jake Sullivan, care a subliniat că prin acest demers România ajută la deschiderea drumului pentru autoapărarea Ucrainei.
"Salutăm decizia României de a dona un sistem de apărare antirachetă Patriot pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei. Împreună cu aliați și parteneri, sprijinim autoapărarea Ucrainei - iar România ajută la deschiderea drumului", a transmis pe platforma X, consilierul naţional de securitate al Casei Albe Jake Sullivan.
We welcome Romania’s decision to donate a Patriot missile defense system to strengthen Ukraine’s air defenses. Together with allies and partners, we are supporting Ukraine’s self-defense - and Romania is helping lead the way
— Jake Sullivan (@JakeSullivan46) June 21, 2024
CSAT a decis, joi, ca România să doneze Ucrainei un sistem Patriot. „Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent”, se arată în comunicatul de presă, după ședința CSAT.
„Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.
Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată”, se arată în comunicatul de presă.