Antena 3 CNN Actualitate Cărți rare, evaluate la peste 3 milioane de dolari, furate din Londra de o bandă de hoți români, returnate proprietarilor

Cărți rare, evaluate la peste 3 milioane de dolari, furate din Londra de o bandă de hoți români, returnate proprietarilor

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 07:00 11 Noi 2020 Modificat la 07:00 11 Noi 2020
o_1empfvhcq1ett1824h131l9ea8vb.jpg
Sursa foto: Politia Metropolitana din Londra

Un grup de infractori români, a reușit să fure cărți care valorau milioane de dolari, după ce au pătruns într-un depozit din Londra, prin acoperiş, pentru a evita declanşarea sistemului de alarmă.

"Ofițerii londonezi au returnat 240 de cărți de specialitate, semnificative din punct de vedere cultural, în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline proprietarilor de drept, în urma unei operațiuni comune cu autoritățile române." arată un comunicat al Poliţiei Metropolitane din Londra

Infractorii, care au fost prinși luna trecută și se află în prezent într-o închisoare din Marea Britanie, au fost denumiţi de presă britanică "banda Misiune Imposibilă" datorită tehnicii folosite în timpul jafului, ce aminteşte de filmul "Misiune: Imposibilă" din 1996, care îl prezintă pe actorul Tom Cruise coborând pe o frânghie în interiorul unui seif.

Printre cărțile recuperate se află volume semnate de omul de ştiinţă englez Isaac Newton şi de artistul spaniol Francisco Goya, dar şi texte asociate astronomului italian Galileo Galilei, a precizat Poliţia Metropolitană din Londra.

Andy Durham, detectivul englez care a condus ancheta: A fost minunat să văd bucuria fiecărei victime reunite cu aceste cărți de neînlocuit

Inspectorul englez care a condus ancheta, a povestit unul dintre momentele în care proprietarul unora dintre cărți a reintrat în posesia acestora: 

„Momentul în care una dintre victime - Alessandro Bado - a privit cărțile din bibliotecă și, odată ce a văzut starea câtorva dintre cele mai importante cărți de care era atașat emoțional, era atât de fericit și de a spus cu mare poftă: „În seara asta bem ca leii”.

Asta mi-a făcut ziua, văzându-i reacția și bucuria." se arată în comunicatul Poliției londoneze.

Jaful a fost comis în ianuarie 2017 într-un depozit din Feltham, un cartier din vestul Londrei, unde cărţile, care aparţin unor comercianţi specializaţi şi care au fost aduse din Italia şi Germania, erau depozitate înainte de a fi transportate la un târg de carte din Statele Unite.

Poliţia Metropolitană din Londra a colaborat timp de peste trei ani la acest caz cu echipe de poliţişti din România, sub comanda DIICOT, şi cu ofițeri din Italia

După ce au făcut mai multe găuri în gardul ce înconjoară depozitul, hoţii au făcut alte găuri în lucarnele de pe acoperiş şi au coborât pe frânghii până la etajerele cu cărţi, evitând astfel să activeze senzorii sistemului de alarmă, care erau localizaţi la nivelul uşilor.

Jaful în cauză este doar unul dintre cele comise de acea bandă, asociată cu grupul infracţional organizat Clămparu din Iaşi, în mai multe localităţi din Marea Britanie într-o perioadă de peste doi ani şi jumătate.

În cadrul unor operaţiuni meticulos pregătite, membrii acestei bande veneau cu avionul în Marea Britanie pentru a comite jafuri şi apoi părăseau ţara la scurt timp după aceea. Doisprezece dintre ei, toți cetățeni români, au fost trimişi la închisoare cu pedepse cuprinse între trei ani şi opt luni şi cinci ani şi opt luni.

Cărțile au fost găsite în subsolul unei case din România

După ce cărţile au fost descoperite ascunse în subsolul unei case din judeţul Neamţ, ele au fost transportate la Biblioteca Naţională din Bucureşti, unde patru dintre cei cinci proprietari ai lor au venit luna trecută pentru a le recupera.

Potrivit fotografiilor publicate de DIICOT in Octombrie, operele extrem de valoroase au fost ambalate în plastic şi ascunse într-o fosă de beton, fiind acoperite cu deşeuri din construcţii.

×
x close