Carnea de porc din Irlanda, contaminată cu dioxină, a ajuns şi în România. Deşi, iniţial, autorităţile sanitar-veterinare au declarat că românii sunt în afara oricărui pericol şi că nu există niciun motiv de îngrijorare, miercuri, vicepreşedintele ANFVSA, Laszlo Csutak, a confirmat că, pe 3 noiembrie, o firmă din Bucureşti a importat peste trei tone de carne contaminată din Irlanda, prin Belgia.
Potrivit acestuia, cele trei tone de carne contaminată au fost livrate în cinci unităţi de procesare a cărnii din trei judeţe: Ilfov, Buzău şi Olt. Autorităţile au pus în aplicare sistemul rapid de alertă, însă lotul respectiv a fost deja vândut aproape în totalitate.
Laszlo Csutak a refuzat să numească cele cinci unităţi pe motiv că investigaţia este încă în curs de derulare.
"La sfârşitul zilei vom avea rezultatele investigaţiilor şi vi le vom prezenta", a declarat acesta.
Vicepreşedintele ANFVSA a precizat că riscul de contaminare şi îmbolnăvire este mai redus, întrucât carnea a fost comercializată după ce a fost procesată.
Termenul de dioxine se refera la un grup de substanţe cu structură chimică şi proprietăţi biologice asemănăoare. Toate
aceste substanţe au potenţial toxic şi cancerigen.
Efectul caracteristic al dioxinei asupra corpului uman este cloracneea.
În afara acesteia, dioxinele mai pot produce asupra pielii rush (înroşirea pielii pe zone limitate), decolorare zonală şi creşterea excesivă a părului în special pe faţă şi în partea superioară a corpului. Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reacţiilor la acest nivel este moderată. Studiile au arătat că expunerea la doze mari de dioxină sau la doze mici, dar pe perioade îndelungate creşte considerabil
riscul de cancer. De asemenea, cercetările efectuate pe animale de laborator au evidenţiat
efecte nedorite pe creştere şi dezvoltare.
Antena3.ro