Vicepreşedintele ANFVSA, Laszlo Csutak, a declarat miercuri că transportul de carne de porc suspectat că ar fi fost contaminat cu dioxină a ajuns la un depozit din Cluj. De acolo, carnea contaminată a ajuns în 24 de judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti, a susţinut acesta.
Într-un comunicat emis miercuri dimineaţă de ANFVSA se anunţă că 4 firme din trei judeţe au cumpărat carne contaminată. Acestea sunt Ilfov, Olt şi Buzău. Într-o conferinţă de presă susţinută la ora 16.00, vicepreşedintele ANFVSA, Laszlo Csutak, a menţionat alte trei locaţii: Prahova, Vâlcea şi Bucuresti. Totuşi, până la cele 24 de judeţe anunţate tot la ora 16.00 de Laszlo Csutak mai e cale lungă. Acesta nu a reuşit încă să lămurească această dilemă.
Potrivit lui Csutak, în Bucureşti au ajuns la un depozit 3640 kg de carne infestată. Din acestea, 264 de kg au fost deja livrate pe lanţul alimentar, sub formă de carne preparată sau pastă de mici, inspectorii lucrând acum la identificarea produselor finite.
În judeţul Olt au ajuns 5254 kg de carne, care a fost sechestrată de inspectorii autorităţii.
În Ilfov au fost trei firme care au achiziţionat carnea contaminată. La una dintre acestea, 1044 de kilograme, au fost deja livrate în lanţul alimentar. La o alta, 1811 kilograme au fost sechestrate, în timp ce la o a treia, au fost identificate 2253 kg, din care 1744 sechestrate si 478 s-au livrat.
Potrivit vicepreşedintelui ANSVSA, această carne de porc a fost procesată, intrând în amestec cu alte produse, astfel că riscul de contaminare este mai mic.
Termenul de dioxine se refera la un grup de substanţe cu structură chimică şi proprietăţi biologice asemănăoare. Toate aceste substanţe au potenţial toxic şi cancerigen. Efectul caracteristic al dioxinei asupra corpului uman este cloracneea. În afara acesteia, dioxinele mai pot produce asupra pielii rush (înroşirea pielii pe zone limitate), decolorare zonală şi creşterea excesivă a părului în special pe faţă şi în partea superioară a corpului. Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reacţiilor la acest nivel este moderată. Studiile au arătat că expunerea la doze mari de dioxină sau la doze mici, dar pe perioade îndelungate creşte considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetările efectuate pe animale de laborator au evidenţiat efecte nedorite pe creştere şi dezvoltare.
Antena3.ro