România are oi, dar nu pentru consum propriu. În prag de Paşte, crescătorii români preferă să le vândă peste hotare. Italienii, turcii şi grecii sunt înnebuniţi după carnea de miel de la noi, sănătoasă şi fără E-uri. Şi cumpără en-gros.
Culmea e că un kilogram de miel viu nu se vinde mai scump afară decât în ţară. Avantajul este însă că, pentru export, crescătorii de la Deva vând en-gros şi mai scapă şi de taxele pentru avizul veterinar de care se ocupă intermediarul. Aşa că rămân cam cu 5,10 lei pe kilogramul de miel.
Avantajul este de ambele părţi. Străinii preferă carnea de la noi şi pentru că aici mielul e crescut 100% natural. În plus, sunt interesaţi nu doar de carne. Ei mai vor şi lână şi piei de la oi.
Crescătorii de oi spun că cea mai mare cerere este pentru Italia, urmând apoi Grecia şi Turcia.
Deocamdată, exportul de carne de miel nu-i afectează pe români, pentru că rămâne suficientă marfă pentru toţi. Totuşi, unii înlocuiesc mielul cu iepurele.
Dar, ca orice delicatesă, e ceva mai piperat. Un kilogram de carne de iepure costă aproape 30 de lei, iar kilogramul de iepure viu ajunge şi la 50 de lei.
România15-20 lei/ kg miel viu
20-25 lei/ kg miel tăiat
Export15 lei/ kg miel viu
Carne de iepure28 de lei/ kg de iepure tăiat
50 de lei/ kg de iepure viu