Analizele făcute de autorităţile sanitar-veterinare în cazul câinilor găsiţi morţi pe mai multe străzi din Ploieşti arată că animalele au fost otrăvite cu Furadan. Anunţul a fost făcut de directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă.
"Au fost ridicate trei cadavre în data de 18 iunie şi cinci cadavre în data de 19. Două cadavre de câini şi o pisică au fost trimise de aceste asociaţii (pentru protecţia animalelor - n.r.) la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, pentru examen de laborator. Şi noi, şi Bucureştiul, DSA-ul,
am depistat ca substanţă toxică Furadanul şi la primii trei şi la următorii cinci, bineînţeles şi la cei doi câini şi pisica de la DSA Bucureşti. Deci substanţa toxică este Furadanul", a declarat şeful DSVSA Prahova, citat de
Mediafax. Animalele moarte au fost ridicate din mai multe zone ale oraşului. Reprezentanţii DSVSA Prahova au făcut analizele după ce în 18 iunie instituţia a fost sesizată de către Poliţie.
În 18 iunie, reprezentanţii Romanian Stray Dogs Ploieşti, organizaţie non-guvernamentală care militează pentru protecţia animalelor, au sesizat Poliţia susţinând că
zeci de câini au fost găsiţi morţi în mai multe cartiere din oraşul Ploieşti. Alte animale au fost tranchilizate şi luate în maşini de către persoane neidentificate. În urma sesizării primite, Poliţia Ploieşti a deschis o anchetă. Tot la acea dată, administratorul public al municipiului Ploieşti, Anca Agapie, aflată la conducerea Primăriei în lipsa primarului, afirma că nu are datereferitoare la câinii găsiţi morţi pe străzile oraşului.
Ulterior, revenit din concediu, primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a dispus înfiinţarea unei comisii care să monitorizeze fenomenul câinilor morţi, comisie din care fac parte directorii mai multor instituţii locale. Până în prezent, nu au fost făcute publice rezultatele activităţii acestei comisii.
Potrivit unui comunicat al Romanian Stray Dogs Ploieşti,
membrii asociaţiei au găsit carne de pui amestecată cu otravă în parcurile din Ploieşti şi au primit informaţii potrivit cărora cel puţin un câine cu stăpân, rasa Golden Retriever, ar fi fost otrăvit în timp ce se afla într-un parc din Ploieşti. În aceste condiţii, reprezentanţii acestei asociaţii fac apel la populaţie să-şi supravegheze copiii şi câinii pe care îi plimbă în parcuri, pentru a evita orice incident. "Menţionăm că cel puţin un câine cu stăpân a fost otrăvit doar pentru că a lins o dată pe jos într-o zonă cu reziduu toxic. Nu dorim să inducem o stare de panică, dar dacă un câine de talie mare precum un Golden Retriever a putut fi otrăvit în timpul plimbării în parc, cu siguranţă că şi copiii de 20-25 kilograme pot fi vulnerabili", sunt de părere reprezentanţii Romanian Stray Dogs Ploieşti.
Mai multe asociaţii pentru protecţia animalelor au anunţat că miercuri vor organiza un protest la sediul Primăriei Ploieşti, faţă de "metodele barbare de omorâre în masă a câinilor comunitari”.