Aromat, subţire, lung de o sută de metri şi îndesat cu carne şi condimente. Un cârnat gigantic a marcat în comuna Berca, din Buzău, startul festivalului celui mai cunoscut, căutat şi mîncat cârnat românesc, cel de Pleşcoi.
Şi n-a fost nici măcar unul printre miile de oameni care au venit la festival şi care să reziste aromelor ridicate în aer de amestecul de carne şi codimente.
Ceva mai spre nordul ţării, la Praid, în Harghita, muzica şi veselia a avut ca motiv sarmaua. 37 de meşteri bucătari şi-au pus la bătaie reţetele doar ca să atragă cît mai mulţi meseni.
Boţul de carne tocată, amestecată cu orez, ceapă şi ierburi, bine strînse într-o foaie de varză acră, a scos din casă mii de locuitori şi turişti.
Ceaunele cu sarmale clocotind în zeamă nu au rămas prea mult timp pline. Fără să ţină cont că sînt luate direct de pe foc, oamenii au vrut să încerce din toate felurile de sarmale. Duminică seară va fi desemnat şi maestrul sarmalagiu, care a gătit la ediţia din acest an a festivalului, cele mai bune sarmale.