Carla Gilberta Bruni Tedeschi este noua primă doamnă a Franţei. Înainte de a fi cea care stă la braţul lui Nicolas Sarkozy, ea este însă şi cântăreaţă, autoare a propriei muzici, manechin, fotomodel, o femeie realizată, cel puţin în plan profesional. Moştenitoare a imperiului de anvelope CEAT fondat de bunicul său vitreg în 1920 şi vândut către Pirelli în anii 70, de la vârsta de cinci ani, ea a trăit în Franţa. Mai târziu, a mers la şcoală în Elveţia. Reîntoarsă la Paris pentru a studia arta şi arhitectura, a renunţat la cursuri la vârsta de 19 ani, preferând să se dedice exclusiv carierei de manechin şi fotomodel.
Născută la 23 decembrie 1967, Carla Bruni a aflat de la mama sa care este adevărata identitate a părintelui său abia la moartea lui Alberto Bruni Tedeschi, ?tatăl oficial?, industriaş şi compozitor de operă. ?Carla s-a născut dintr-o relaţie pe care am avut-o la Torino, eu fiind atunci foarte tânăr, când Marysa avea 32 de ani şi era căsătorită cu Alberto?, a povestit Maurizio Remmert, tatăl biologic al artistei. ?Alberto Bruni Tedeschi a tratat-o mereu pe Carla ca pe fiica sa legitimă?, a adăugat el. Mama Carlei, Marysa Borini, era pianistă şi, aşa cum s-a văzut, Carla a moştenit veleităţile muzicale.
GALERIE FOTO: CARLA BRUNI
Autoare, compozitoare, textieră şi interpretă. Şi pasionată de literatură
În sfera muzicală, Carla a realizat câteva performanţe notabile: cinci albume şi două premii la festivalele naţionale de muzică franceze. De fapt, talentata Carla a luat lecţii de pian şi chitară din fragedă copilărie, la şcolile franceze şi elveţiene, deşi se pare că adevărata ei pasiune era literatura. ?Îmi place filosofia contemporană, iar în ceea ce priveşte literatura sunt încă fascinată de Joyce, Flaubert, Dostoievski. Referitor la muzică, este dificil să mă scoţi din Dylan sau Brassens?. Carla Bruni dezminte ideile preconcepute legate de cultura generală a fostelor şi actualelor manechine. De fapt, are un background cultural solid şi a folosit multe dintre operele scriitorilor celebri în cariera ei artistică. ?Ca toţi oamenii ignoranţi şi autodidacţi, nici eu nu funcţionez decât din instinct. Uneori îmi plac tardiv unele lucruri pe care toată lumea le cunoaşte, alteori îmi place la nebunie ceva despre care nimeni nu ştie nimic, dar despre care eu cred că este arhicunoscut. A fi autodidact înseamnă să fii liber?, spune Carla.
Fotomodel
A lucrat pentru case importante de modă, precum Christian Dior, Paco Rabanne, Sonia Rykiel, Christian Lacroix, Karl Lagerfeld, John Galliano, Yves Saint-Laurent, Chanel sau Versace. În 1988, accede la rangul de top model şi devine o preferată a marilor case de modă şi a celor mai importanţi editori, care îi pun fotografia pe coperta revistelor. În anii 90 ? epocă de glorie pentru scena modellingului, ea câştiga peste 7 milioane $ pe an, înscriindu-se în rândul celor mai bine plătite 20 de manechine. În 1997, pune punct carierei de modelling şi se consacră muzicii.
Actriţă
În 1995, apare într-un documentar: ?Catwalk? (în regia lui Robert Leacock), alături de alte nume sonore din lumea modei. Adevăratul debut în cinema al cântăreţei se produce însă în 1994, în comedia ?Prêt-à-Porter?, de Robert Altman. A mai apărut în ?Paparazzi? (Robert Altman), ?Unzipped? (documentar, regia: Douglas Keeve), dar şi în numeroase seriale franceze. În majoritatea, îşi interpretează propriul rol.
În viaţa personală: ?Plictisită de monogamie?. ?Iubirea durează o viaţă, dar pasiunea ? două-trei săptămâni?
Nu degeaba Carla este văzută ca o devoratoare de bărbaţi, un adevărat ?Terminator?, cum a botezat-o presa. Prin viaţa ei au trecut Eric Clapton, Mick Jagger (încă de pe vremea când mai era căsătorit cu Jerry Hall), Donald Trump, Kevin Costner, actorul Vincent Perez sau avocatul sionist de origine franco-israeliană Arno Klarsfeld, consilier în cabinetul lui Sarkozy. Se spune că a avut o legătură şi cu fostul premier Laurent Fabius, dar Bruni dezminte. A urmat editorul Jean Paul Enthoven, pe care l-a părăsit pentru fiul acestuia, Räphael, care era căsătorit. Carla şi Räphael au împreună un fiu, Aurélien, născut în 2001.
La sfârşitul lui 2007, presa internaţională a observat desele întâlniri dintre Bruni şi proaspăt divorţatul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy. Idila s-a derulat rapid, transformându-se în căsătorie. În trei cărţi biografice apărute după nunta celor doi, din 2 februarie a.c., sunt dezvăluite amănunte cu iz scandalos legate de debutul relaţiei. De exemplu, în prima seară în care s-au întâlnit, Carla i-a propus lui Nicolas să meargă să bea o cafea la ea, dar preşedintele ar fi răspuns: ?Niciodată în prima seară?. Mai mult, autorii susţin că, înainte de relaţia cu preşedintele francez, Carla Bruni ar fi declarat: ?Vreau un bărbat care deţine puterea nucleară!?
Cum s-au cunoscut? Nicolas Sarkozy i-a cerut amicului său Jacques Séguéla, om de publicitate, să organizeze o cină la el, cu prietenii, pentru că nu mai voia să stea singur la Élysée. Publicitarul a hotărât atunci să îl aşeze pe Nicolas între soţia sa şi Carla Bruni. Sedus în timp record de manechin, Sarkozy s-a întors către doamna Ségala, declarând: ?Îmi pare rău, doamnă, nu aş vrea să par prost crescut, dar risc să fiu obligat să vă întorc spatele.?
Ce mai spun autorii biografiilor: după divorţul de Cécilia, Nicolas a devenit disperat din cauza singurătăţii, fiind astfel o pradă şi mai uşoară în plan sentimental. Cu toate acestea, cu doar opt zile înainte de căsătoria cu Carla, i-a trimis un SMS fostei soţii: ?Dacă te întorci, anulez tot!?
Soţie şi primă doamnă a Franţei
NICOLAS SARKOZY & CARLA BRUNI ÎN EGIPT (Sursa: Le Figaro)
NICOLAS SARKOZY & CARLA BRUNI ÎN IORDANIA (Sursa: La Republica)
Primele zvonuri despre o apropiată căsătorie între Sarkozy şi Bruni au survenit când fotomodelul a pozat aproape nud pentru revista ?GQ Magazine?. Ea purta doar o pereche de cizme şi... o verighetă. Oficierea căsătoriei a avut loc în secret, la Palatul Elysée, în 2 februarie. De atunci însă, popularitatea preşedintelui este în continuă scădere: francezii nu îi iartă dorinţa de a epata şi intensa mediatizare a vieţii personale, considerând că astfel încearcă să mascheze lipsurile şi eşecurile ca preşedinte.
Mulţi oficiali de la Palatul Elysée au fost neliniştiţi de rapiditatea cu care s-a derulat relaţia celor doi şi de perspectiva de a o vedea pe Carla Bruni în rolul de primă doamnă a Franţei. În pofida acestor temeri, căsătoria preşedintelui francez cu Carla Bruni s-a produs, iar ea trebuie să contribuie la rezolvarea problemelor de protocol cu care se confruntă statele în care preşedintele Franţei efectuează vizite oficiale. Neliniştile celor de la Palat au obţinut o primă demonstraţie penibilă, la cina oficială în cinstea lui Shimon Perez, când Simone Veil, importantă figură a comunităţii evreieşti şi prima femeie care a prezidat Parlamentul European, a ignorat-o total pe Bruni. Scena s-a derulat după cum urmează: Simone Veil soseşte, îl salută pe preşedinte, încă două persoane, iar când ajunge la Carla Bruni, trece repede mai departe, ca şi când nu ar fi observat-o. Secvenţa a fost postată pe site-uri franceze şi internaţionale, făcând deliciul vizitatorilor şi stârnind întrebări şi comentarii. Dacă priviţi însă mai atent, se poate vedea că, în momentul în care Simone Veil ajunge în dreptul Carlei Bruni, aceasta întoarce privirea într-o altă direcţie; se poate interpreta şi că Veil încerca să evite o aşteptare jenantă în faţa primei doamne. Cert este că filmele postate pe această temă sunt monitorizate atent şi înlăturate.
Cu toate acestea, este evident însă că Bruni este acum cea mai sexy primă doamnă şi, din fericire, Nicolas se poate mândri şi cu inteligenţa ei. Pentru cei 40 de ani împliniţi, îmbătrâneşte frumos şi, poate că, dacă Bill Clinton ar fi avut-o alături în locul lui Hillary, nu ar fi dat curs altor tentaţii, spun răutăcioşii.
GALERIE FOTO: CARLA BRUNI (Sursa: www.carlabruni.com)
Ella Moroiu, Antena3.ro