Membrii echipajul de pe cargoul Maersk Tigris, sechestrat săptămâna trecută de Iran și consemnat de atunci într-un port din sudul țării, sunt ''liberi'', a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a diplomației iraniene, informează AGERPRES.
Nava, un port-container în culorile gigantului danez de transport maritim Maersk și sub pavilionul Insulelor Marshall, a fost interceptată la 28 aprilie, în apele din Golf, în urma aplicării unei decizii a justiției favorabile unei companii iraniene.
Grupul danez a cerut eliberarea echipajului, afirmând că membrii acestuia ''nu sunt salariați ai Maersk Line'' și ''că nici nava nu aparține Maersk Line''. Transportatorul afirmă că nava sechestrată este exploatată de Rickmers Shipmanagment și efectua doar un traseu comercializat de Maersk Line.
''Cei 24 de membri ai echipajului acestei nave sunt liberi. Ei beneficiază de un ajutor consular și, din punctul nostru de vedere, nu sunt vizați de sechestrarea navei'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Iranului, Marzieh Afkham.
'Negocierile continuă între compania privată reclamantă și cealaltă parte, și este posibil ca afacerea să fie reglementată în următoarele două zile', a explicat Afkham.
Purtătoarea de cuvânt a diplomației iraniene a reiterat că sechestrarea cargoului este ''o afacere judiciară, și nu una politică sau militară''.
Potrivit televiziunii de stat iraniene, membrii echipajului provin din țări precum Bulgaria (de unde este căpitanul), Myanmar, Marea Britanie, precum și România.
Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat la 29 aprilie că la bordul navei Maersk Tigris, reținută în Golful Persic de autoritățile iraniene ca urmare a unui litigiu comercial, se află patru cetățeni români.
Maersk este urmărită în instanță de compania iraniană Pars Talayieh Oil, în cadrul unui litigiu ce vizează 10 containere trimise în Dubai în ianuarie 2005. Societatea daneză ar fi pierdut un apel, ceea ce o obligă la plata unor daune de 3,6 milioane de dolari (3,2 milioane de euro).