Antena 3 CNN Actualitate Care este poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte numirea viitorului şef al DNA şi a procurorului general

Care este poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte numirea viitorului şef al DNA şi a procurorului general

1 minut de citit Publicat la 07:18 19 Sep 2012 Modificat la 07:18 19 Sep 2012
Care este poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte numirea viitorului şef al DNA şi a procurorului general
Foto: Agerpres
Numirea viitorului şef al DNA şi a procurorului general trebuie să se facă transparent şi după criterii de competenţă foarte stricte. Recomandarea vine din partea ambasadorul SUA Mark Gitenstein, care a insistat ca procedurile pentru desemnarea celor doi să nu fie influenţate politic.

"Am discutat săptămâna trecută cu doamna ministru procedura pe care urma să o întreprindă şi este foarte apropiat de ceea ce mi-a spus şi dumneaei. Ceea ce i-am spus, care este, de fapt, şi poziţia mea şi a USA, este că acest proces ar trebui să fie transparent şi n-ar trebui să apară pentru mine ca fiind politic, sau că trebuie să afecteze procedurile în derulare în momentul de faţă din partea procurorilor" a declarat ambasadorul american.

"Criteriul cel mai bun este dacă aceste selecţii vor urma standardele pe care le doreşte şi preşedintele şi ministrul justiţiei. Standardul după care vom măsura", a mai spus ambasadorul.

Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii a început cu scandal ieri, încă de la citirea ordinii de zi. Mărul discordiei a fost maniera în care sunt numiţi procurorul general şi procurorul-şef al DNA.

CSM ar vrea să numească cei doi şefi, nu să aibă doar un rol consultativ. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat că va prelungi termenul de depunere a candidaturilor.




×
x close